De partij van voorzitter Peter Mertens koos er bewust voor om niet overal op te komen, maar enkel daar waar - als een van de voorwaarden - de partij al minstens één jaar een goede werking kent. Dat moet zorgen voor een tragere, maar stabiele groei.

De grootste doorbraak komt er in Gent en Hasselt. In Gent zijn de resultaten nog niet volledig, maar wijst telling van een derde van de 91 bureaus omstreeks 21 uur op een stijging van 2,9 procent in 2012 naar circa 7 procent. De afdeling van lijsttrekker Tom De Meester heeft volgens de prognoses daarmee uitzicht op drie zetels in de gemeenteraad. In Hasselt verovert de partij onder leiding van kopman Kim De Witte zijn eerste twee zetels.

Ook in Leuven (Line De Witte), Mechelen (Dirk Tuypens) en Turnhout (Wout Schafraet) verovert de PVDA voor het eerst een zetel.

In Leuven volstond een zetel voor grote euforie. 'Ons verhaal slaat aan,' reageert Line De Witte. 'Meer dan 2.500 Leuvenaars hebben gekozen voor een stad op mensenmaat. Waar betaalbaar wonen een recht is voor iedereen en strijd tegen armoede primeert. Wij hebben die thema's op de kaart gezet en zullen dat de komende jaren blijven doen.'

In de Antwerpse gemeenteraad, waar de PVDA het verst stond voor deze verkiezingen, behoudt de partij haar vier zetels (van 8 naar 8,7 procent). Mertens verzekerde zich van 2835 voorkeurstemmen, goed voor de vierde plaats na Bart De Wever (16.599), Filip De Winter (4696) en Wouter Van Besien (2965).

In het district Antwerpen is de PVDA is alvast kandidaat om een blok te vormen en de rechtse coalitie te breken. 'Groen, SP.A en de PVDA hebben nu samen 15 zetels en de partijen in de huidige coalitie hebben samen 15 zetels', zegt Mertens. 'Dus er moet maar één iemand zijn gezond verstand gebruiken om Antwerpen weer een linkse meerderheid te geven.'

In het Brussels gewest is PTB*PVDA naast Ecolo-Groen de grote winnaar.

Mertens noemt zichzelf een tevreden nationale partijvoorzitter. 'We zijn voor het eerst uitgegroeid van een fenomeen in Antwerpen en Luik naar een fenomeen in zowat elke centrumstad in Vlaanderen en Wallonië en in Brussel.'

Een uitzondering is Genk, daar verliest de PVDA van lokaal lijsttrekker Gaby Colebunders twee zetels in vergelijking met zes jaar geleden, van drie naar één.

De partij van voorzitter Peter Mertens koos er bewust voor om niet overal op te komen, maar enkel daar waar - als een van de voorwaarden - de partij al minstens één jaar een goede werking kent. Dat moet zorgen voor een tragere, maar stabiele groei.De grootste doorbraak komt er in Gent en Hasselt. In Gent zijn de resultaten nog niet volledig, maar wijst telling van een derde van de 91 bureaus omstreeks 21 uur op een stijging van 2,9 procent in 2012 naar circa 7 procent. De afdeling van lijsttrekker Tom De Meester heeft volgens de prognoses daarmee uitzicht op drie zetels in de gemeenteraad. In Hasselt verovert de partij onder leiding van kopman Kim De Witte zijn eerste twee zetels.Ook in Leuven (Line De Witte), Mechelen (Dirk Tuypens) en Turnhout (Wout Schafraet) verovert de PVDA voor het eerst een zetel.In Leuven volstond een zetel voor grote euforie. 'Ons verhaal slaat aan,' reageert Line De Witte. 'Meer dan 2.500 Leuvenaars hebben gekozen voor een stad op mensenmaat. Waar betaalbaar wonen een recht is voor iedereen en strijd tegen armoede primeert. Wij hebben die thema's op de kaart gezet en zullen dat de komende jaren blijven doen.'In de Antwerpse gemeenteraad, waar de PVDA het verst stond voor deze verkiezingen, behoudt de partij haar vier zetels (van 8 naar 8,7 procent). Mertens verzekerde zich van 2835 voorkeurstemmen, goed voor de vierde plaats na Bart De Wever (16.599), Filip De Winter (4696) en Wouter Van Besien (2965).In het district Antwerpen is de PVDA is alvast kandidaat om een blok te vormen en de rechtse coalitie te breken. 'Groen, SP.A en de PVDA hebben nu samen 15 zetels en de partijen in de huidige coalitie hebben samen 15 zetels', zegt Mertens. 'Dus er moet maar één iemand zijn gezond verstand gebruiken om Antwerpen weer een linkse meerderheid te geven.'In het Brussels gewest is PTB*PVDA naast Ecolo-Groen de grote winnaar.Mertens noemt zichzelf een tevreden nationale partijvoorzitter. 'We zijn voor het eerst uitgegroeid van een fenomeen in Antwerpen en Luik naar een fenomeen in zowat elke centrumstad in Vlaanderen en Wallonië en in Brussel.'Een uitzondering is Genk, daar verliest de PVDA van lokaal lijsttrekker Gaby Colebunders twee zetels in vergelijking met zes jaar geleden, van drie naar één.