Privacystichting haalt in dag tijd 30.000 euro op voor procedure tegen coronapas

Een Covid Safe Ticket scannen in Brussel op 2 oktober 2021. © Belga

De stichting Ministry of Privacy, die zich opwerpt als onafhankelijke privacywaakhond, vecht de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) naar onder meer de horeca aan bij het Grondwettelijk Hof. De maatregel is volgens de organisatie onevenredig.

Het coronacertificaat werd aanvankelijk ingevoerd om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken. Daarna voerde België het COVID Safe Ticket (CST) op basis van dezelfde QR-code in voor evenementen, en sinds kort ook voor horecazaken en sport- en fitnessclubs.

Die Belgische uitbreiding van het CST wil Ministry of Privacy aanvechten bij het Grondwettelijk Hof, omdat het om een onevenredige en onzorgvuldig uitgewerkte maatregel zou gaan. Het lanceerde maandagmiddag de campagne “COVID Shit Ticket” om de procedure te betalen. Een dag later staat de teller al op meer dan 29.000 euro aan donaties. Het geld dat al binnen is, volstaat om de procedure bij het Grondwettelijk Hof te dekken, licht de oprichter van Ministry of Privacy, Matthias Dobbelaere-Welvaert, dinsdag toe.

Door het succes van de campagne wil de stichting nu ook andere middelen aanwenden om het CST aan te vechten, via een kort geding dat volgende week al ingediend zou kunnen worden, en een procedure bij de Raad van State tegen het koninklijk besluit dat de coronapas juridisch onderbouwt.

Om dat alles te bekostigen, zal naar schatting zowat 40.000 euro nodig zijn. In vergelijking met andere maatregelen waartegen Ministry of Privacy al procedures startte, lijkt de coronapas meer mensen bezig te houden. De campagne tegen de vingerafdrukken op de identiteitskaart had er maanden voor nodig om de kaap van 25.000 euro te ronden, die tegen de ‘uitholling van het bankgeheim’ haalde sinds juni net geen 7.000 euro op.

‘Niemand heeft er zaken mee of je een spuitje zet of niet’

De stichting verwijst naar een eerder advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit – de voormalige Privacycommissie – over het CST. ‘Ze sprak van een niet-proportionele maatregel, aangezien er voldoende andere maatregelen beschikbaar zijn, zoals een betere ventilatie (hetgeen vaak nog ontbreekt), afstand houden, mondmaskers en andere, die stuk voor stuk de privacy van de burger beter beschermen’, luidt het. ‘De regering hield amper of geen rekening met dit advies.’

Dit zonder enige vorm van protest laten passeren, is de deur wagenwijd openzetten voor onbedoeld en toekomstig misbruik van dergelijke gezondheidspassen.

Matthias Dobbelaere-Welvaert.

‘Dit zonder enige vorm van protest laten passeren, is de deur wagenwijd openzetten voor onbedoeld en toekomstig misbruik van dergelijke gezondheidspassen’, benadrukt Dobbelaere-Welvaert.

‘De regering denkt momenteel na om werkgevers toe te laten het CST te scannen. Dit is een levensgevaarlijke oefening voor onze toekomst, en het lijkt erop dat de regering onvoldoende de langetermijngevolgen beseft. Niemand heeft er zaken mee of je een spuitje zet of niet. En dat blijft beter zo.’

Partner Content