'Het leeuwendeel van de coronavaccins zullen we pas in tweede en derde kwartaal van 2021 binnenkrijgen', zei premier Alexander De Croo zondagmiddag in De Zevende Dag.

België heeft via de Europese Unie ingetekend op vier verschillende vaccins, waardoor we eind december de eerste vaccins kunnen verwachten. Dat betekent evenwel niet dat iedereen snel zal kunnen worden gevaccineerd tegen het virus.

'Het is niet omdat eind december de eerste vaccins zouden binnenkomen dat iedereen binnen de maand gevaccineerd zal zijn', aldus de premier. Verwacht wordt dat de grootste bulk aan dosissen het tweede en derde kwartaal van 2021 ons land binnenkomt. 'We moeten nog een relatief lange periode voorzichtig zijn', zo tempert de premier de verwachtingen.

Volgens de premier zijn de eerste vaccins bestemd voor mensen die in de zorgsector werken en voor kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld 65-plussers.

Overlegcomité

Vrijdag 27 november komt het Overlegcomité opnieuw samen. Premier De Croo wil niet vooruitlopen op dat overleg. De cijfers gaan volgens hem wel in de goede richting, maar hij benadrukt dat we ons nog in de fase bevinden waarin het virus moet 'bedwongen' worden.

De premier stipt aan dat een derde golf, een zogenaamde 'kerstgolf', absoluut vermeden moet worden. 'Ofwel maken, ofwel kraken we die golf. Ik wil die kraken', aldus De Croo.

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) blijft voorzichtig. Het is te vroeg om de teugels te vieren. De sp.a-minister heeft begrip voor de erg moeilijke situatie waarin veel bedrijven en sectoren zitten, maar waarschuwt voor de impact van een eventuele derde golf.

'Een ezel mag zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten', aldus Vandenbroucke. Een derde golf zou volgens de minister - ook economisch - 'nog dramatischer' zijn dan de tweede.

De sp.a-minister maakt zich sterk dat de logistieke verdeling van de vaccins vlot zal verlopen. Een taskforce onder leiding van prof. Dirk Ramaekers moet volgens Vandenbroucke zorgen voor 'eenheid in actie en communicatie'. Vandenbroucke gaat de 'weddenschap' aan dat het zal lukken. 'Als het niet lukt, mag u op mij schieten', dixit Vandenbroucke.

'Het leeuwendeel van de coronavaccins zullen we pas in tweede en derde kwartaal van 2021 binnenkrijgen', zei premier Alexander De Croo zondagmiddag in De Zevende Dag. België heeft via de Europese Unie ingetekend op vier verschillende vaccins, waardoor we eind december de eerste vaccins kunnen verwachten. Dat betekent evenwel niet dat iedereen snel zal kunnen worden gevaccineerd tegen het virus. 'Het is niet omdat eind december de eerste vaccins zouden binnenkomen dat iedereen binnen de maand gevaccineerd zal zijn', aldus de premier. Verwacht wordt dat de grootste bulk aan dosissen het tweede en derde kwartaal van 2021 ons land binnenkomt. 'We moeten nog een relatief lange periode voorzichtig zijn', zo tempert de premier de verwachtingen.Volgens de premier zijn de eerste vaccins bestemd voor mensen die in de zorgsector werken en voor kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld 65-plussers. Vrijdag 27 november komt het Overlegcomité opnieuw samen. Premier De Croo wil niet vooruitlopen op dat overleg. De cijfers gaan volgens hem wel in de goede richting, maar hij benadrukt dat we ons nog in de fase bevinden waarin het virus moet 'bedwongen' worden. De premier stipt aan dat een derde golf, een zogenaamde 'kerstgolf', absoluut vermeden moet worden. 'Ofwel maken, ofwel kraken we die golf. Ik wil die kraken', aldus De Croo.Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) blijft voorzichtig. Het is te vroeg om de teugels te vieren. De sp.a-minister heeft begrip voor de erg moeilijke situatie waarin veel bedrijven en sectoren zitten, maar waarschuwt voor de impact van een eventuele derde golf. 'Een ezel mag zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten', aldus Vandenbroucke. Een derde golf zou volgens de minister - ook economisch - 'nog dramatischer' zijn dan de tweede. De sp.a-minister maakt zich sterk dat de logistieke verdeling van de vaccins vlot zal verlopen. Een taskforce onder leiding van prof. Dirk Ramaekers moet volgens Vandenbroucke zorgen voor 'eenheid in actie en communicatie'. Vandenbroucke gaat de 'weddenschap' aan dat het zal lukken. 'Als het niet lukt, mag u op mij schieten', dixit Vandenbroucke.