Vooruit is niet langer overtuigd van het plan van de regering-Diependaele om de erfenisbelastingen elk jaar met zo’n 350 miljoen euro te verlagen voor iedereen, zegt Vlaams Parlementslid Simon Bekaert.
‘Surf eens naar de website derijkstebelgen.be’, zegt Simon Bekaert, Vlaams parlementslid voor Vooruit. ‘Daar staat een ranking van de meer dan zeshonderd rijkste Belgen. Op enkele uitzonderingen na, tref je daar de ene na de andere “zoon van” of “dochter van” aan.’ Zij hebben niets bijzonders gedaan, meent hij, maar krijgen dat fortuin louter omdat ze geluk hebben gehad. ‘Het kan toch niet dat zo’n bedragen lager belast worden dan het geld waar mensen voor werken?’
Het bleek vorig week ook uit het onderzoek naar de rijkdom van de Belgen van de UGent: hoe meer geld iemand heeft, hoe hoger het aandeel van erfenissen.
Simon Bekaert: De middenklasse heeft niet het vermogen om fiscale constructies op te zetten en de belastingen te ontwijken. De druk op de middeninkomens stijgt omdat de allerrijksten belastingen ontwijken. Daar strijden wij tegen.
Eerder was er een consensus binnen de regering-Diependaele om de belastingen te verlagen voor iedereen.
Bekaert: Minister van Financiën Ben Weyts (N-VA) heeft in oktober een aanzet gegeven. Daar is niets mis mee, maar daarom is de hele regering het er natuurlijk nog niet mee eens. Vergelijk het met het openingsbod dat Jan Jambon (N-VA) in de federale regering over de meerwaardebelasting heeft gedaan: daar stemt Vooruit ook niet mee in. De begrotingscijfers zijn bovendien minder rooskleurig dan gedacht, dus we zullen de komende jaren toch iets beter op de centen moeten letten. Wat staat er wél in het regeerakkoord? We gaan de erfenisbelasting hervormen en verlagen, en we gaan de achterpoortjes sluiten. Aan dat tweede deel is Ben Weyts duidelijk nog niet begonnen.
‘Het kan toch niet dat familiefortuinen lager belast worden dan het geld waar mensen voor werken?’
Aan welke achterpoortjes denkt u?
Bekaert: Familiale vennootschappen worden vandaag onbelast geërfd, of aan een heel voordelig tarief van drie procent. Familiedynastieën brengen daar dan ook nog eens vastgoed en eigendommen in onder die niets met dat familiebedrijf te maken hebben. Dat gaat over tientallen miljoenen aan belastingen die zo elk jaar worden ontweken.
Economen begrijpen überhaupt niet waarom familiebedrijven zo’n voordelig tarief krijgen.
Bekaert: Het Nederlandse Planbureau heeft dat enkele jaren geleden onderzocht. De conclusie was inderdaad dat die vrijstelling ondoelmatig is, want vaak overbodig om de continuïteit van het bedrijf te garanderen. Ook in Vlaanderen moet dat maar eens onafhankelijk onderzocht worden.
Nog zo’n onderscheid waar weinig argumenten voor zijn: de verschillende tarieven tussen schenken en erven.
Bekaert: In ons verkiezingsprogramma stond een voorstel om dat onderscheid af te schaffen met een belastingvrije som van 250.000 euro voor elke ontvanger.
Is het vandaag sowieso niet onverantwoord om een belastingverlaging van honderden miljoenen euro’s door te voeren?
Bekaert: Vlaanderen is niet te vergelijken met het federale niveau: wij hebben daar nog budgettaire ruimte voor.
‘Ik ben niet rijk, de Kardashians zijn rijk’: waarom de superrijken zo weinig doen voor de samenleving