Vorige week waren ze plots al met 180.000, de langdurig werklozen die volgend jaar hun uitkering verliezen. Dat zijn er bijna meer dan het ABVV onlangs durfde te voorspellen.
Iedereen die nog altijd schrijft dat de regering-De Wever de hervormingen in de sociale zekerheid voor zich uitschuift, en in ieder geval niet snel genoeg gaat, moet toch eens preciseren wat er dan dringend nog meer moet veranderen. Ook ziekte-uitkeringen sneller laten dalen, zodat mensen ten minste een prikkel hebben om ook sneller te genezen? Of gepensioneerden die te vroeg zijn gestopt met werken terughalen naar de arbeidsmarkt?
De hervorming van de uitkeringen zal ietsjes later worden doorgevoerd dan eerst bedacht, maar N-VA wilde per se dat er op de eerste januari van volgend jaar toch een paar duizend werklozen van de dop worden gegooid. Kwestie van voor het koninginnenstuk toch al iets te vieren te hebben op 31 december om middernacht.
Zou u uw leven één dag willen ruilen voor dat van iemand die al twintig jaar werkloos is?
En zou daar straks ook één derde gezwind van aan de slag gaan, zoals de regering nog altijd denkt?
13.000 extreem langdurig werklozen verliezen als eersten hun uitkering: ‘Hier zitten schrijnende verhalen achter’
OCMW’s hadden liever meer tijd en geld gekregen om deze hervorming op een fatsoenlijke manier voor te bereiden, maar zeker in Waalse steden, en misschien ook wel in Antwerpen, zal het volgend jaar pompen of verzuipen worden voor de maatschappelijk werkers die dat werk nog willen doen. (Ideetje: misschien kunnen straks een heel aantal langdurig werklozen aan de slag in het OCMW waar ze anders in de wachtrij moeten aanschuiven voor een leefloon.)
Vooruit had veel harder kunnen onderhandelen over de modaliteiten, maar haalde maar één uitzondering binnen die aan deze lawine ontsnapt: mensen die een opleiding volgen. Het is te zeggen: vanaf volgend jaar worden enkel werklozen die een opleiding voor een zorgberoep starten gespaard. Degene die liever voor een ander knelpuntberoep hadden geleerd, kunnen het vergeten, of verliezen toch net als iedereen hun uitkering na twee jaar.
De Raad van State vroeg zich in een advies al af waarom dat niet te verdedigen onderscheid wordt gemaakt, maar het antwoord is natuurlijk eenvoudig: Frank Vandenbroucke. Het is iets kleins, maar net daarom veelzeggend: hoe moeilijk kan het zijn geweest om voor iedereen met een opleiding een verschil te maken? Vandenbroucke zit aan tafel om herinnerd te worden als de allerbeste minister van volksgezondheid, maar ook echt alleen maar daarvoor.
Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje op het vuur.
Moet Vooruit in de regering? Vandenbroucke en ziekenfonds zijn voor, vakbond is tegen