Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert op archiefbeeld uit januari 2023. © Belga

Open VLD, CD&V en Groen zakken in peiling: ‘Open VLD roept partijbureau samen’

De extreemrechtse oppositiepartij Vlaams Belang blijft met 22,7 procent de grootste partij van Vlaanderen in een nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL. Open VLD haalt daarin amper 8,3 procent. Na het bekend worden van de peiling, bericht Het Laatste Nieuws, roept de Open VLD zaterdag een digitaal partijbureau samen.

Het Vlaams Belang verliest wel wat van haar pluimen in vergelijking met dezelfde peiling in maart. Toen haalde de partij virtueel nog 25 procent van de stemmen.

Na Vlaams Belang volgt N-VA, met 21,8 procent van de kiesintenties. Dat is een stuk minder dan de 25,5 procent in 2019.

Vooruit groeit verder tot 16,8 procent, ruim 6 procentpunt meer dan de laatste verkiezingen en ook 1,3 procentpunt hoger dan de peiling van maart. En ook PVDA doet het beter dan in 2019: de extreemlinkse partij peilt op 10,3 procent. 

Bij de dalers valt vooral Open VLD op. Als we vandaag naar de stembus zouden trekken, zou de partij van premier Alexander De Croo nog 8,3 procent van de kiezers kunnen overtuigen. Ter vergelijking: Open VLD haalde 13,5 procent van de stemmen in 2019. De liberalen organiseren volgens Het Laatste Nieuws zaterdag een digitaal partijbureau over het peilingresultaat, zoals ze volgens de krant deden na eerdere slechte peilingen.

Meerderheidspartij CD&V deelt in de klappen en zakt weg tot 10,7 procent, tegenover ruim 14 procent in 2019 en 11,8 procent in de peiling van maart. Kleinere coalitiepartner Groen peilt op 7,6 procent, bijna 2 procentpunt onder het verkiezingsresultaat van 2019. 

Conner Rousseau populairst

Op de vraag door wie de Vlamingen zich het best vertegenwoordigd worden, antwoordt 17 procent van de bevraagden met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. N-VA-kopman Bart De Wever volgt met 14 procent, Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken sluit de top 3 af met 13 procent. Premier Alexander De Croo staat niet op het podium, maar is in Brussel wel de populairste. 

In Wallonië blijft de PS de grootste partij met ongeveer een kwart van de kiesintenties, gevolgd door de MR met 19,8 procent. De PVDA is in het zuiden van het land de derde partij, met bijna 19 procent.

Opvallend is wel dat de PVDA in Wallonië de enige partij is die kiezers wint in vergelijking met de verkiezingen van mei 2019: alle andere partijen gaan er – al dan niet significant – op achteruit. Ecolo (12,7 procent), Les Engagés (10,7 procent) en DéFI (3,8 procent) volgen al op ruime afstand. Die laatste partij wordt zelfs nog voorbijgestoken door de groep ‘andere partijen’, die peilen op 8,8 procent. 

In Brussel is oppositiepartij MR de grootste, met net geen 20 procent, op de hielen gevolgd door de PS (18,6 procent) en Ecolo (18,1 procent). De PVDA is er de vierde partij, met 17,6 procent, gevolgd door DéFI (8,3 procent) en Les Engagés (4,3 procent). Van de Vlaamse partijen is het Vlaams Belang in de hoofdstad de grootste, met 3,1 procent. N-VA volgt met 2,9 procent. De andere Vlaamse partijen komen niet boven het 1,5 procent.  De peiling werd van 29 mei tot en met 6 juni online afgenomen bij 2600 meerderjarige Belgen, onder wie 1000 Vlamingen. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen.

Partner Content