Open VLD: Tom Ongena wil open voorzittersverkiezingen tijdens ledencongres

Tom Ongena (Open VLD) © Belga

Waarnemend Open VLD-voorzitter Tom Ongena gaat maandag aan het partijbureau voorstellen om tijdens het ledencongres eind september open voorzittersverkiezingen te houden, waar meerdere kandidaten zich kunnen voorstellen.

Dat zegt hij in een interview dat zaterdag in De Tijd verschijnt, en waarvan delen vrijdagnamiddag op de website verschenen.

Ongena werd door de partijtop als waarnemend voorzitter aangeduid na het plotse vertrek van Egbert Lachaert, wat wrevel veroorzaakte binnen de partij. 

Na een korte interne rondvraag wil Tom Ongena open voorzittersverkiezingen organiseren. ‘Wij waren de eerste partij waar leden hun voorzitter kozen. We zijn trots op onze ledendemocratie. Daarom zal ik maandag aan het partijbureau voorstellen om tijdens het ledencongres een open voorzittersverkiezing te houden, waar meerdere kandidaten zich kunnen voorstellen en vervolgens de aanwezige leden het finale woord hebben’, zegt hij aan de krant.

Het gaat om een tijdelijk mandaat, dat loopt tot de lokale verkiezingen van oktober 2024. Ongena zegt nog zich geen zorgen te maken dat de open verkiezingen zouden leiden tot een interne strijd binnen de partij. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content