Landbouworganisaties ‘verbijsterd’ over aanpak mestactieplan, acties niet uitgesloten

Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), jong ABS en Groene Kring reageren zaterdag met verbijstering op de aanpak in het kader van het nieuw mestactieplan (MAP7). ‘Deze maatregelen werden door de minister zonder voorafgaand overleg of betrokkenheid van enige partij in de regering, het parlement of de stakeholders voorgelegd’, luidt het bij de landbouworganisaties. Ze laten verstaan dat ze zich met hun leden zullen beraden over mogelijke acties.

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil tegen het einde van het jaar een zevende mestactieplan (MAP7) klaar hebben omdat de waterkwaliteit in Vlaanderen ondermaats is. Een eerste voorstel, waarover de regering de komende weken onderhandelt en dat de krant De Tijd kon inkijken, omvat strenge regels voor bemesting in de landbouw.

‘Waar zowel Vlaamse strategische adviesraden als wetenschappers zeggen dat ‘het cruciaal is om vroegtijdig af te spreken over de strategie voor het betrekken van landbouwers en hun organisaties’, is dat precies wat er niet gebeurt. Zonder enig overleg en unilateraal wordt er ons nu een MAP gepresenteerd. De landbouworganisaties krijgen exact tien dagen om hierop te reageren’, klinkt het in een gezamenlijke mededeling.

De land- en tuinbouwsector wil samen met de overheid en alle betrokken partners nadenken over realistische maatregelen om de waterkwaliteit in Vlaanderen verder te blijven verbeteren. ‘Het voorliggende plan is echter voor de land- en tuinbouwers in Vlaanderen onaanvaardbaar en niet meer of niet minder dan de doodsteek. Het zal de productie van alle land- en tuinbouwgewassen in Vlaanderen drastisch verminderen en sommige teelten zelfs verbieden. Dit zal het voor onze land- en tuinbouwers onmogelijk maken om nog een rendabel inkomen te halen uit hun teelten. Het zal bovendien een enorme impact hebben op alle bedrijven in Vlaanderen die onze verse producten verwerken’, stellen de landbouworganisaties. Ze zullen de teksten grondig doornemen en daarna met hun leden bekijken of er eventueel acties volgen.

Rationele argumenten

‘We hebben het overleg met de landbouworganisaties over het nieuwe mestactieplan pas opgestart. Voorbarige en onjuiste conclusies trekken helpt dan ook niemand vooruit. We werken verder op basis van rationele argumenten’, stelt minister Demir in een reactie op Twitter.

Partner Content