Koksijde wil asielcentrum en containerdorp weg

Het gemeentestuur van Koksijde wil het asielcentrum op de voormalige luchtmachtbasis weg. Dat bevestigt burgemeester Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester) dinsdag. De niet-vergunde wooncontainers moeten tegen eind juni al weg zijn, de rest van het gebouw moet tegen 1 september leeg zijn.

In de tuin van het asielcentrum heeft Fedasil – het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers – volgens de burgemeester 37 containers geplaatst zonder vergunning. “Wij hebben dit eind november al gemeld, maar dat is tot op heden zonder gevolg gebleven”, zegt Vanden Bussche. Vorige week heeft Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) wel aan haar handhavingsdiensten gevraagd om op te treden tegen het containerdorp.

Volgens Vanden Bussche is er nog sprake van een tweede inbreuk. “Er is namelijk geen exploitatievergunning meer voor het centrum. De termijn van drie jaar is vervallen.” Nu vraagt het schepencollege van Koksijde om het asielcentrum te sluiten. “Wij vragen dat de containers tegen het einde van juni zouden verdwijnen. De rest van het centrum moet tegen 1 september leeg zijn.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) nam al contact op met de burgemeester. “Maar tot mijn verbazing kondigde de staatssecretaris enkel aan dat het centrum langer zou openblijven, tot eind 2025. Rond de inbreuken kwam er geen oplossing uit de bus.”

De burgemeester zit nog met heel wat vragen. “Ik snap niet wat er aan de hand is. Waant Fedasil zich boven de wet? Wij hebben al veel geduld gehad. Wat is de volgende stap van de minister, panden beginnen te kraken in plaats van ze te bezetten?”

Fedasil reageerde enkel met een schriftelijke mededeling: “We trachten de huidige situatie zo snel mogelijk te regulariseren. Uiteraard blijven we streven naar een open communicatie met het gemeentebestuur. In de huidige context is elke plaats van tel voor ons. We kunnen nog steeds niet elke asielzoeker die daar recht op heeft, opvang bieden.”

Nicole de Moor reageert

In het parlement sprak de staatssecretaris zich woensdag uit over de gebeurtenissen, na een vraag van Barbara Pas (Vlaams Belang). ‘De berichten als zou ik gezegd hebben dat Fedasil te weinig middelen heeft om over te gaan tot een aanbesteding en een architect aan te stellen kloppen niet’, aldus De Moor. ‘Op 14 april heeft het Diensthoofd Stedenbouw Koksijde de dienst Fedasil aangeschreven dat er vergunningen niet in orde waren en er overeengekomen was in februari om deze in orde te brengen. Op 17 april heeft Fedasil meegedeeld aan het Diensthoofd dat er een procedure loopt voor het hernieuwen van het kadercontract voor de aanstelling van een architectenbureau en dat de eerste opdracht het in orde brengen van de nodige vergunningen in Koksijde zou zijn.’ 

‘Het indienen van dergelijke vergunningen is het werk van specialisten die via openbare aanbesteding aangesteld zullen worden. Deze aanbesteding zal voor eind deze week gepubliceerd worden en zal bij hoogdringendheid behandeld worden.’

Asielcrisis: wachtlijst teruggedrongen tot 2.100 mensen

Het aantal asielzoekers in ons land die wachten op een opvangplaats bij Fedasil is gedaald tot 2.100. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dinsdag gezegd in de Kamer. Drie weken geleden telde de wachtlijst nog bijna 3.000 mensen.

Volgens de Moor missen de maatregelen om de procedures te versnellen en de duur van de asielopvang te verkorten hun effect niet: het aantal mensen die de opvangcentra verlaten stijgt, waardoor meer mensen van op de wachtlijst een plaats krijgen. Daarnaast zijn er ook mensen van de wachtlijst geschrapt omdat ze de beslissing over hun asielaanvraag hebben ontvangen en daardoor geen recht meer hebben op opvang, legt ze uit. 

Voor de asielzoekers op de wachtlijst zijn 1.500 noodopvangplaatsen voorzien in samenwerking met het Brussels gewest. Kwetsbare mensen, families met kinderen en alleenstaande minderjarigen krijgen daarbij voorrang.  België kampt al maanden met een asielopvangcrisis. Het openen van extra opvangplaatsen in de steden en gemeenten bleek geen evidentie.

Intussen willen verschillende gemeenten zelfs bestaande plaatsen sluiten, maar dat is voor staatssecretaris de Moor geen optie. “Helaas hebben we door de crisis niet de luxe om goed werkende centra te verliezen. Niet in Koksijde, niet in Molenbeek en niet in Spa. Een opvangcentrum sluiten betekent op dit moment mensen op straat zetten. En dat kunnen we niet doen”, zei ze in de Commissie Binnenlandse Zaken. 

In die Commissie werd dinsdag ook nog een begrotingsaanpassing besproken waardoor de provisie voor de opvang van asielzoekers zou stijgen tot meer dan 900 miljoen euro, een historisch hoog bedrag. Volgens oppositiepartij N-VA “loopt de kostprijs van het wanbeleid van de regering op asiel en migratie helemaal uit de hand”.

Partner Content