Kernkabinet vergadert verder over fiscale hervorming, mét MR-vicepremier Clarinval

MR-vicepremier David Clarinval. © Belga

Het kernkabinet van de federale regering zit sinds 19.00 uur terug plenair rond de tafel in de zoektocht naar een akkoord over de fiscale hervorming. Alle partijen, dus ook de MR, zijn present.

De regering-De Croo heeft al vijf weekends en talloze uren gespendeerd aan het plan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Zijn voorstel werd al serieus afgezwakt. Zowat elke partij had wel wat aan te merken op het plan. 

De MR was het meest uitgesproken in zijn verzet. Die tegenstand bereikte maandag een climax. De Franstalige liberalen vonden dat de voorwaarden niet vervuld waren om nog met alle partijen rond de tafel te onderhandelen en stelden voor het dossier door te schuiven naar het najaar, om het samen met de begrotingsopmaak aan te snijden.

De voorbije dagen vonden uitsluitend bilaterale gesprekken plaats. Die hadden tot doel de MR terug aan boord te krijgen, al moesten premier De Croo en minister Van Peteghem daarbij ook achterom kijken – kwestie van de andere partijen er niet af te rijden met een voorstel dat té MR-getint zou zijn. Die bedenking uitte Groen-vicepremier Petra De Sutter eerder op de dag al.

‘Solide’

‘Er ligt iets evenwichtiger op tafel. Het gaat in de goede richting’, verklaarde MR-vicepremier David Clarinval dinsdag bij zijn aankomst aan de Zestien. Hij verwees naar ‘solide’ maatregelen op het vlak van arbeidsmarkt. Zijn partij wil een hervorming op dat vlak koppelen aan de fiscale hervorming, om die mee te financieren, in plaats van nieuwe belastingen om andere lastenverlagingen te compenseren.

‘We kunnen enkel werken als iedereen rond de tafel zit’, klonk het dan weer bij minister Van Peteghem. ‘Het is belangrijk dat er een evenwichtig voorstel op tafel ligt en dat iedereen zich daarin kan vinden.’ Hij herinnerde daarbij aan de inzet van de hervorming, namelijk de lasten op arbeid verlagen. Het blijft de doelstelling om voor de nationale feestdag een akkoord te vinden. De MR plaatste eerder al vraagtekens bij die deadline. ‘On verra’, klonk het bij Clarinval.

Van Peteghem zie dinsdagmiddag nog dat de deadline voor een fiscale hervorming op 21 juli blijft liggen, conform aan wat premier De Croo eerder in de Kamer verklaarde.

Partner Content