Minister Lahbib met premier De Croo in de Kamer. 21 juni 2023. © Belga

Regering blijft ruziën over Lahbib, MR neemt toch deel aan conclaaf over fiscale hervorming

Het kernkabinet heeft geen uitweg gevonden in de zaak rond minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. De Franstalige liberalen (MR) wilden dat het kernkabinet ervoor zou zorgen dat iedereen op één lijn kwam, maar verschillende andere partijen gingen daar niet in mee. Zij vinden dat Lahbib zelf voor een oplossing moet zorgen.

Lahbib ligt onder vuur in het dossier van de visa voor de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Socialisten en groenen, maar ook CD&V, willen haar niet zomaar het vertrouwen geven in de Kamer en vinden dat ze een knieval moet maken. Maar voor haar partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez heeft minister Lahbib geen enkele fout gemaakt en is er geen sprake van dat ze ontslag neemt.

MR-vicepremier David Clarinval verklaarde vrijdagmorgen dat er wat hem betreft eerst binnen de regering een ‘open discussie’ moest plaatsvinden over de zaak-Lahbib, alvorens het debat over de fiscale hervorming opnieuw van start kon gaan. Hij trok ook met die intentie naar de vergadering van het kernkabinet, maar kwam van een kale reis thuis.

Vrijdagavond meldde hij aan Belga dat hij dit weekend toch zal deelnemen over het conclaaf van de federale regering over de fiscale hervorming. ‘Er heeft vanmorgen een open discussie plaatsgevonden binnen de kern. Ik wilde verifiëren of binnen de meerderheid de wens aanwezig is om het hoofdstuk sereen af te sluiten. Het is gebleken dat alle ministers binnen de kern het idee steunen dat Hadja Lahbib maandag alle verduidelijkingen kan aanbrengen in de Kamer. Ik van mijn kant zal dit weekend binnen de regering werken met als doel voor 21 juli een fiscale hervorming af te sluiten’, aldus de liberale vicepremier.

Ondersteunende tekst

De versie van Clarinval wordt niet bevestigd door andere bronnen binnen de regering. Volgens welingelichte bronnen wilde Clarinval dat er binnen de kern een tekst zou worden geschreven waarmee minister Lahbib maandag opnieuw naar de bevoegde Kamercommissie kan trekken en de rangen kunnen worden gesloten. Maar dat werd bij verschillende partijen op zijn zachtst gezegd op gefronste wenkbrauwen onthaald. De redenering is dat Lahbib er een zootje van heeft gemaakt en het niet aan de kern is voor haar het probleem op te lossen. Zij moet nu maar tonen of ze competent genoeg is om zelf een tekst te kunnen brengen en ministerieel te kunnen reageren op parlementsleden die vragen stellen, aldus een bron. ‘Het probleem voor Lahbib bevindt zich in het parlement’, aldus een regeringsbron, ‘we gaan in afwachting het regeringswerk niet lamleggen’. Een andere bron stelt dat Clarinval geïsoleerd stond met zijn voorstel.

De uitspraken van Bouchez en van Clarinval voorafgaand aan de kern, waren sowieso al niet van die aard om de sfeer te verbeteren.

Partner Content