Ewald Pironet

‘Een Franstalig front van PS, Ecolo en PTB kan ons duur te staan komen’

Vlamingen kunnen niet stemmen op Franstalige ­politici, maar helemaal machteloos zijn ze ook niet.

De socialistische vakbond FGTB/ABVV roept de PS, Ecolo en de PTB op om een ‘links front’ te vormen. Voorzitter Thierry Bodson stelt dat de programma’s van de drie partijen ‘zeer gelijklopend’ zijn. Het gaat onder meer over het afschaffen van de loonnorm, ­arbeidsduurverkorting met ­behoud van loon, belastingen op grote vermogens, verlaging van de pensioenleeftijd en de overtuiging dat onze economie niet meer hoeft te groeien. Bodson wil dat de PS, Ecolo en de PTB/PVDA een blok vormen om samen te regeren, niet alleen in Wallonië maar ook federaal.

De drie linkse Franstalige ­partijen behalen volgens de ­recentste peilingen in Wallonië en Brussel een meerderheid van de stemmen. Toch is de kans dat er zo’n links front tot stand komt klein. In 2019 riep Bodson er al toe op en toen duurden de onder­handelingen daarover slechts ­enkele uren. Ook nu heeft PS-voorzitter Paul ­Magnette al te kennen gegeven dat hij mikt op een ‘zo progressief ­mogelijke coalitie’, maar zonder de PTB/PVDA.

Al decennia tonen de prestaties van Wallonië aan waartoe de ­recepten van de PS leiden, zelfs zonder regeringsdeelname van de communistische PTB/PVDA: bijna nergens in Europa, zelfs niet in Roemenië en Griekenland, zijn er zo weinig mensen aan het werk als in Wallonië. En dan zorgt de overheid in Wallonië nog voor 21 procent van de jobs, tegen 14 procent in Vlaanderen. De schuld is proportioneel vijf keer groter in ­Wallonië dan in Vlaanderen. 
En 18 procent van de Waalse bevolking leeft onder de armoedegrens, in Vlaanderen geen 8 procent. De kloof tussen Vlaanderen en Wallonië neemt nog jaarlijks toe, zoals hier vorige week werd geschreven.

(Lees verder onder de preview.)

De toekomst van Wallonië ­belangt natuurlijk in de eerste plaats de Walen aan, maar als de welvaart daar zou toe­nemen, doet ook de rest van het land daar zijn voordeel bij. Vlamingen kunnen niet stemmen op Franstalige ­politici, maar helemaal machteloos zijn ze ook niet. Want de PTB/PVDA is een unitaire partij en dus is een stem voor PVDA ook een stem voor PTB. En in het ­verleden hebben Groen en Ecolo, net als de PS en Vooruit, wel vaker hun lot aan elkaar gekoppeld bij de regeringsonderhandelingen.

Zelfs premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt tegen­woordig dat de volgende regering veel werk zal hebben met de ­begroting. Hoe die dan wordt aan­gepakt (of niet wordt aan­gepakt), bepaalt ­onze toekomst. Het is dan ook niet alleen van groot belang welke ­partijen deel uitmaken van de volgende ­federale regering, maar ook wat het gewicht van de politieke ­families daarin zal zijn. Daarover beslissen we met z’n allen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content