Dat hebben de OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist, op basis van resultaten waaruit blijkt dat er verhoogde PFOS-concentraties aanwezig zijn in bodemstalen. Het gaat om een gebied rond een voormalige papierfabriek.

De Fabrieksloop en de bekkens rond de site van de voormalige papierfabriek in het Provinciaal Groendomein Broek De Naeyer werden opgenomen in een pilootproject voor waterbodemonderzoek. 'Uit de resultaten van dat onderzoek blijkt dat er verhoogde PFOS-concentraties aanwezig zijn in de waterbodem, het oppervlaktewater en de bodem rond de site', stelt Karl Vrancken, Vlaams opdrachthouder voor de coördinatieaanpak van PFAS-verontreiniging in een mededeling.

Er zullen eind juni in een ruimer gebied nog bijkomende stalen van de bodem, het grondwater, het oppervlaktewater en de waterbodem worden genomen om zo de precieze situatie in kaart te brengen. De resultaten daarvan zouden in de eerste helft van juli bekend zijn. OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid vragen echter al preventief aan een aantal directe omwonenden om voorzorgsmaatregelen te nemen in de eigen tuin en woning. 'Verder raden we af om vis te consumeren uit de nabijgelegen vijvers en de vaart ter hoogte van het afgebakende gebied', klinkt het nog.

Op de website www.vlaanderen.be/pfos-vervuiling staat een volledig overzicht van de preventieve maatregelen. Afhankelijk van de nog verwachte onderzoeksresultaten kunnen de maatregelen nog worden bijgestuurd.

Dat hebben de OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist, op basis van resultaten waaruit blijkt dat er verhoogde PFOS-concentraties aanwezig zijn in bodemstalen. Het gaat om een gebied rond een voormalige papierfabriek. De Fabrieksloop en de bekkens rond de site van de voormalige papierfabriek in het Provinciaal Groendomein Broek De Naeyer werden opgenomen in een pilootproject voor waterbodemonderzoek. 'Uit de resultaten van dat onderzoek blijkt dat er verhoogde PFOS-concentraties aanwezig zijn in de waterbodem, het oppervlaktewater en de bodem rond de site', stelt Karl Vrancken, Vlaams opdrachthouder voor de coördinatieaanpak van PFAS-verontreiniging in een mededeling. Er zullen eind juni in een ruimer gebied nog bijkomende stalen van de bodem, het grondwater, het oppervlaktewater en de waterbodem worden genomen om zo de precieze situatie in kaart te brengen. De resultaten daarvan zouden in de eerste helft van juli bekend zijn. OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid vragen echter al preventief aan een aantal directe omwonenden om voorzorgsmaatregelen te nemen in de eigen tuin en woning. 'Verder raden we af om vis te consumeren uit de nabijgelegen vijvers en de vaart ter hoogte van het afgebakende gebied', klinkt het nog. Op de website www.vlaanderen.be/pfos-vervuiling staat een volledig overzicht van de preventieve maatregelen. Afhankelijk van de nog verwachte onderzoeksresultaten kunnen de maatregelen nog worden bijgestuurd.