'We willen nog steeds een zo progressief mogelijk regering vormen', zei Magnette tegen persagentschap Belga. 'Ik hoop echt dat we convergenties kunnen vinden met de PVDA en dat we hen kunnen overtuigen dat er wel degelijk iets ondernomen kan worden in Wallonië, met de Waalse middelen. Wat telt is wat we voor de mensen doen.'

De kroonprins van de Parti Socialiste hintte zelfs op een minderheidsregering met gedoogsteun van PTB. 'Die formule bestaat in negen van de 28 landen van de EU. Het is een ernstige piste, die het parlement meer rechten geeft.'

Dat scenario wordt ook gesteund door een open brief op de website van Le Soir. De ondertekenaars, waaronder ex-minister Jean-Pascal Labille (PS), verwijzen daarbij naar Portugal, waar een minderheidsregering van socialisten gedoogsteun krijgt van onder meer de communisten.

Op Twitter vraagt Magnette bovendien aan de federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) dat zij PTB/PVDA alsnog ontvangen, 'net zoals de koning dat heeft gedaan'. Vorige week legden beide informateurs uit dat gesprekken met PVDA en Vlaams Belang niet nuttig waren, aangezien er tegen hen heel wat veto's bestaan die een levensvatbare regering onmogelijk maken.

Het is de eerste keer sinds verkiezingsdag dat Magnette zich zo openlijk uitspreekt over samenwerking met PTB. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft vooralsnog altijd de boot afgehouden. Het is nog maar de vraag in welke mate Di Rupo op dezelfde lijn staat als Magnette. Tussen beide boegbeelden heersen er al langer spanningen.

'We willen nog steeds een zo progressief mogelijk regering vormen', zei Magnette tegen persagentschap Belga. 'Ik hoop echt dat we convergenties kunnen vinden met de PVDA en dat we hen kunnen overtuigen dat er wel degelijk iets ondernomen kan worden in Wallonië, met de Waalse middelen. Wat telt is wat we voor de mensen doen.'De kroonprins van de Parti Socialiste hintte zelfs op een minderheidsregering met gedoogsteun van PTB. 'Die formule bestaat in negen van de 28 landen van de EU. Het is een ernstige piste, die het parlement meer rechten geeft.'Dat scenario wordt ook gesteund door een open brief op de website van Le Soir. De ondertekenaars, waaronder ex-minister Jean-Pascal Labille (PS), verwijzen daarbij naar Portugal, waar een minderheidsregering van socialisten gedoogsteun krijgt van onder meer de communisten.Op Twitter vraagt Magnette bovendien aan de federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) dat zij PTB/PVDA alsnog ontvangen, 'net zoals de koning dat heeft gedaan'. Vorige week legden beide informateurs uit dat gesprekken met PVDA en Vlaams Belang niet nuttig waren, aangezien er tegen hen heel wat veto's bestaan die een levensvatbare regering onmogelijk maken.Het is de eerste keer sinds verkiezingsdag dat Magnette zich zo openlijk uitspreekt over samenwerking met PTB. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft vooralsnog altijd de boot afgehouden. Het is nog maar de vraag in welke mate Di Rupo op dezelfde lijn staat als Magnette. Tussen beide boegbeelden heersen er al langer spanningen.