Ikea België haalt preventief de zogenoemde Köttbullar, of Zweedse balletjes, uit de rekken nadat er in Tsjechië DNA van paarden in het product werd ontdekt. Daarmee dijt het paardenvleesschandaal nu ook uit richting Oost-Europa en Scandinavië, waar de balletjes werden geproduceerd.

Ook in dertien andere Europese landen werd de Zweedse specialiteit razendsnel uit de diepvriezers gehaald. "We nemen de zaak ernstig en halen alle verpakkingen van één kilogram diepgevroren gehaktballen uit de rekken in België, Nederland, Slovakije, Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal, Italië, Spanje, Cyprus, Griekenland, Ierland en Zweden", zo laat Ikea-woordvoerster Ylva Magnusson weten.

Tsjechië
Het gaat om diepvriesballetjes van een Zweedse producent die volgens een Tsjechische woordvoerder ook in ons land verkocht zijn. Het paardenvlees zou dus ook op het bord van consumenten van Ikea in ons land terechtgekomen zijn.

België
Ikea België zegt dat het de zaak onderzoekt. Zowel in Tsjechië als in Zweden haalt Ikea de gehaktballetjes onmiddellijk uit de handel.

Nederland
Ikea Nederland heeft intussen laten weten dat het onmiddellijk gaat onderzoeken of er bij hen ook paardenvlees in de gehaktballetjes zit.

De resultaten van een labo-analyse tonen aan dat er paarden-DNA aanwezig was in een diepgevroren verpakking "köttbullar" van 1 kg van het Ikea-filiaal in Brno. Het gaat om in Zweden geproduceerde gehaktballen met houdbaarheidsdatum tot 22.01.2014.

Ikea moet het product onmiddellijk uit de handel halen in Tsjechië. Via het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) werden ook de andere lidstaten van de Europese Unie ondertussen op de hoogte gebracht.

Europa
De afgelopen weken is in verschillende landen in Europa paardenvlees aangetroffen in gerechten waarvan op de verpakking staat dat ze rundsvlees bevatten. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Het gaat wettelijk wel om consumentenbedrog omdat paardenvlees veel goedkoper is dan rundvlees. Heel wat mensen weigeren bovendien paardenvlees te eten uit morele overwegingen. (Belga/EE/EA)

Ikea België haalt preventief de zogenoemde Köttbullar, of Zweedse balletjes, uit de rekken nadat er in Tsjechië DNA van paarden in het product werd ontdekt. Daarmee dijt het paardenvleesschandaal nu ook uit richting Oost-Europa en Scandinavië, waar de balletjes werden geproduceerd. Ook in dertien andere Europese landen werd de Zweedse specialiteit razendsnel uit de diepvriezers gehaald. "We nemen de zaak ernstig en halen alle verpakkingen van één kilogram diepgevroren gehaktballen uit de rekken in België, Nederland, Slovakije, Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal, Italië, Spanje, Cyprus, Griekenland, Ierland en Zweden", zo laat Ikea-woordvoerster Ylva Magnusson weten. Tsjechië Het gaat om diepvriesballetjes van een Zweedse producent die volgens een Tsjechische woordvoerder ook in ons land verkocht zijn. Het paardenvlees zou dus ook op het bord van consumenten van Ikea in ons land terechtgekomen zijn.België Ikea België zegt dat het de zaak onderzoekt. Zowel in Tsjechië als in Zweden haalt Ikea de gehaktballetjes onmiddellijk uit de handel.Nederland Ikea Nederland heeft intussen laten weten dat het onmiddellijk gaat onderzoeken of er bij hen ook paardenvlees in de gehaktballetjes zit. De resultaten van een labo-analyse tonen aan dat er paarden-DNA aanwezig was in een diepgevroren verpakking "köttbullar" van 1 kg van het Ikea-filiaal in Brno. Het gaat om in Zweden geproduceerde gehaktballen met houdbaarheidsdatum tot 22.01.2014. Ikea moet het product onmiddellijk uit de handel halen in Tsjechië. Via het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) werden ook de andere lidstaten van de Europese Unie ondertussen op de hoogte gebracht. Europa De afgelopen weken is in verschillende landen in Europa paardenvlees aangetroffen in gerechten waarvan op de verpakking staat dat ze rundsvlees bevatten. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Het gaat wettelijk wel om consumentenbedrog omdat paardenvlees veel goedkoper is dan rundvlees. Heel wat mensen weigeren bovendien paardenvlees te eten uit morele overwegingen. (Belga/EE/EA)