Open VLD-nieuwjaarsreceptie: 'Het is niet aan de politiek of religie om je identiteit te bepalen'

15/01/18 om 20:49 - Bijgewerkt om 21:05

Bron: Belga

'Optimisme', dat was de rode draad in de toespraak van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten op de nieuwjaarsreceptie van haar partij, waar ook premier Charles Michel (MR) en kersvers Miss België Angeline Flor Pua aanwezig waren.

Open VLD-nieuwjaarsreceptie: 'Het is niet aan de politiek of religie om je identiteit te bepalen'

Gwendolyn Rutten © Belga Image

Rutten wees erop dat het goed gaat met ons land. 'Er zijn nog nooit zoveel mensen aan de slag geweest. Steeds meer mensen hebben goesting om een eigen zaak te beginnen. De motor draait. Jullie inkomsten gaan omhoog en de belastingen gaan omlaag', was de openingsboodschap van de Open VLD-voorzitster voor een publiek dat haar boodschap erg kon smaken. 'Het enige wat hier nog omhoog mag gaan is onze adrenaline, want we mogen trots zijn op wat we hebben bereikt.'

Rutten overliep het palmares van de federale en Vlaamse Open Vld-excellenties, die elk op hun beurt een open doekje incasseerden.

Terloops wees ze er wel op dat de volgende regering voor haar best evenveel vrouwen als mannen telt. Maggie De Block moet vandaag immers 'bijna in haar eentje zorgen voor het genderevenwicht in de federale regering'.

Lof voor Michel

Ook de aanwezige premier Michel kreeg lof toegezwaaid: 'Trots op de man die bewijst dat je met hard werk en resultaten het communautaire overstijgt. Hij is de leider van onze regering, een regering die we voor 200 procent verdedigen. Hij is onze premier, wij zijn de partner waar hij op kan rekenen. Le réformateur.'

Michel kreeg daarop een staande ovatie.

Maar voor Open VLD is er nog veel werk aan de winkel. Rutten verwees naar de 58-jarige Roger die tevergeefs 868 sollicitatiebrieven verstuurde, of naar May die als jobstudente enkel mocht afwassen omdat ze zwart was en uit het zicht van de klanten moest blijven.

'Geef mensen kansen, echte kansen, en ze zullen ze grijpen. Stap af van vooroordelen. Gebruik elk talent. Onze economie heeft het nodig en belangrijker nog, onze samenleving heeft het nodig.'

Flexi-jobs

Dankzij Open VLD, aldus Rutten, is al heel wat verwezenlijkt, zoals het systeem van flexi-jobs en de 500 euro onbelast bijverdienen. Maar ze herhaalde het pleidooi van Open VLD voor een verlaging van de erfbelasting en de vrijstelling van die belasting voor 'wat je samen met je partner hebt opgebouwd, waar je samen voor hebt gewerkt en gespaard'.

'Onze opdracht voor 2018 is duidelijk. Ook dit jaar zullen we het verschil maken. In Europa. In België. In Vlaanderen. In alle steden en gemeenten. Met sterke ideeën en knappe realisatie', zweepte ze haar partijgenoten op voor de komende verkiezingen.

Identiteit

Volgens Rutten hebben 'negatieve recepten' - populisme, separatisme, nationalisme - het in Europa afgelegd tegen 'de enige juiste houding, de liberale'.

'Een nieuwe politiek wint verkiezingen. Een nieuw optimisme is aan zet. En in ons land doen wij dat. Wij zijn de partij van de burger.

Rutten pleitte voor respect voor elk individu en de identiteit van elk individu. Het is niet aan de politiek, religie of de sociale media om je identiteit te bepalen, klonk het. 'Je kan zijn wie je wil, je kan alles zijn. Piloot in opleiding, uit Borgerhout, van Aziatische afkomst en 100 procent van ons. Proficiat, Angeline, Miss België 2018', zei de voorzitster onder luid applaus.

Enkele minuten na Ruttens toespraak maakte de kersverse miss haar opwachting op de receptie.

Onze partners