'

Het partijbestuur van Open VLD heeft zaterdagochtend uitgebreid vergaderd, nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever de druk op de Vlaamse liberalen vrijdagavond had opgevoerd in de studio's van VTM Nieuws en Terzake.

Volgens De Wever, die samen met PS-voorzitter Paul Magnette van het Paleis de opdracht heeft gekregen een nieuwe federale regering te vormen, staan de werkzaamheden al behoorlijk ver, maar moet de MR gelost worden. 'Niemand is nog voorstander van de MR in de regering', lanceerde de N-VA-voorzitter. Vooral partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez veroorzaakt wrevel. Hij 'is er alleen op uit de onderhandelingen te doen mislukken', aldus De Wever. De eigen nota van de liberale as MR-Open Vld was dan weer een 'sprookjesnota', eveneens 'bedoeld om te mislukken'.

'N-VA en PS moeten plannen bijsturen'

Maar Open VLD wijkt niet. Het partijbestuur vindt unaniem dat N-VA en PS hun plannen moeten bijsturen vooraleer er sprake kan zijn van regeringsonderhandelingen. 'De economische en institutionele inhoud die N-VA en PS naar voren schuiven staat nog zeer ver van onze visie en moet worden bijgestuurd', klinkt het in een mededeling. Voorzitter Egbert Lachaert verklaarde vorig weekend nog dat zijn partij niet wil meestappen in een project dat een staatshervorming doorduwt in ruil voor een links economisch beleid, de reden waarom MR en Open VLD de onderhandelaars afgelopen week een eigen prioriteitenlijstje hebben bezorgd.

'Niet zonder MR'

De Vlaamse liberalen blijven ook achter de as met MR staan. 'De liberale familie is beschikbaar om onderhandelingen daarover te starten om zo tot een regering te komen met de drie klassieke politieke families (liberalen, socialisten en christendemocraten, red.) en N-VA.' Dat brede draagvlak is volgens Open VLD nodig, 'gezien de grote uitdagingen waar ons land voor staat'.

De Wever opperde vrijdag dat een 'bubbel van 5 partijen" - PS, S.PA, CD&V, cdH en N-VA - binnen twee tot drie weken een regering kan vormen. Alleen kan die samenstelling slechts bogen op 70 van de 150 Kamerzitjes, en is er dus minstens nog een zesde partij nodig. Als Open VLD en MR niet mee willen, wordt de blik automatisch gericht naar Ecolo en Groen, maar dat lijkt nog ingewikkelder. De twee groene partijen vormen een minstens even stevige as, en bovendien heeft Ecolo altijd gezegd niet met N-VA te willen onderhandelen.

'Het partijbestuur van Open VLD heeft zaterdagochtend uitgebreid vergaderd, nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever de druk op de Vlaamse liberalen vrijdagavond had opgevoerd in de studio's van VTM Nieuws en Terzake. Volgens De Wever, die samen met PS-voorzitter Paul Magnette van het Paleis de opdracht heeft gekregen een nieuwe federale regering te vormen, staan de werkzaamheden al behoorlijk ver, maar moet de MR gelost worden. 'Niemand is nog voorstander van de MR in de regering', lanceerde de N-VA-voorzitter. Vooral partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez veroorzaakt wrevel. Hij 'is er alleen op uit de onderhandelingen te doen mislukken', aldus De Wever. De eigen nota van de liberale as MR-Open Vld was dan weer een 'sprookjesnota', eveneens 'bedoeld om te mislukken'. Maar Open VLD wijkt niet. Het partijbestuur vindt unaniem dat N-VA en PS hun plannen moeten bijsturen vooraleer er sprake kan zijn van regeringsonderhandelingen. 'De economische en institutionele inhoud die N-VA en PS naar voren schuiven staat nog zeer ver van onze visie en moet worden bijgestuurd', klinkt het in een mededeling. Voorzitter Egbert Lachaert verklaarde vorig weekend nog dat zijn partij niet wil meestappen in een project dat een staatshervorming doorduwt in ruil voor een links economisch beleid, de reden waarom MR en Open VLD de onderhandelaars afgelopen week een eigen prioriteitenlijstje hebben bezorgd.De Vlaamse liberalen blijven ook achter de as met MR staan. 'De liberale familie is beschikbaar om onderhandelingen daarover te starten om zo tot een regering te komen met de drie klassieke politieke families (liberalen, socialisten en christendemocraten, red.) en N-VA.' Dat brede draagvlak is volgens Open VLD nodig, 'gezien de grote uitdagingen waar ons land voor staat'. De Wever opperde vrijdag dat een 'bubbel van 5 partijen" - PS, S.PA, CD&V, cdH en N-VA - binnen twee tot drie weken een regering kan vormen. Alleen kan die samenstelling slechts bogen op 70 van de 150 Kamerzitjes, en is er dus minstens nog een zesde partij nodig. Als Open VLD en MR niet mee willen, wordt de blik automatisch gericht naar Ecolo en Groen, maar dat lijkt nog ingewikkelder. De twee groene partijen vormen een minstens even stevige as, en bovendien heeft Ecolo altijd gezegd niet met N-VA te willen onderhandelen.