De voorzitster van de Brusselse PS, Laurette Onkelinx, zegt 'erg geschokt' te zijn door de uitlatingen van Alexander De Croo, vicepremier voor Open VLD, in Le Soir. Daarin vraagt hij de Brusselse autoriteiten om het Maximiliaanpark te evacueren.

'Wat wil mijnheer De Croo? Dat we het waterkanon inzetten tegen de vluchtelingen? Is dat voor hem de vluchtelingen waardig behandelen? Is dat het beeld dat hij wil voor de stad Brussel?', aldus Onkelinx in een persbericht.

De situatie is 'onwaardig.' De federale regering 'moet de opvang van asielzoekers anders organiseren in afwachting van hun registratie.' 'Er is voor hen een plaats nodig die 24/24 toegankelijk is, uitgerust met aangepaste sanitaire voorzieningen, en een organisatie die hen toelaat om vanaf het centrum een directe toegang te hebben tot de registratie.'

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

'Progressieve en georganiseerde evacuatie'

Dit weekend en de komende dagen wordt er voortgewerkt aan een optimalisatie van de opvang van asielzoekers aan het WTC III nabij het Brusselse Noordstation. Dat is zaterdag vernomen na een ontmoeting tussen premier Charles Michel (MR) en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Bedoeling is om tot een 'progressieve en georganiseerde evacuatie' te komen van het Maximiliaanpark nabij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Betrokken zijn de stad Brussel, het kabinet van de premier, dat van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de verschillende operatoren (Fedasil, Rode Kruis, etc.). Een operationele cel zal opgericht worden om de opvang in het WTC III te optimaliseren. Dat kantoorgebouw bevindt zich tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken in de Brusselse Noordwijk.

Het gaat er daarbij vooral om om de sanitaire omstandigheden te verbeteren en om de toegang tot het gebouw beter te organiseren en te controleren. Daarbij wordt een 24/24-toegang niet uitgesloten. Dat zal afhangen van de vraag die het Rode Kruis formuleert. (Belga/AVE)

De voorzitster van de Brusselse PS, Laurette Onkelinx, zegt 'erg geschokt' te zijn door de uitlatingen van Alexander De Croo, vicepremier voor Open VLD, in Le Soir. Daarin vraagt hij de Brusselse autoriteiten om het Maximiliaanpark te evacueren.'Wat wil mijnheer De Croo? Dat we het waterkanon inzetten tegen de vluchtelingen? Is dat voor hem de vluchtelingen waardig behandelen? Is dat het beeld dat hij wil voor de stad Brussel?', aldus Onkelinx in een persbericht. De situatie is 'onwaardig.' De federale regering 'moet de opvang van asielzoekers anders organiseren in afwachting van hun registratie.' 'Er is voor hen een plaats nodig die 24/24 toegankelijk is, uitgerust met aangepaste sanitaire voorzieningen, en een organisatie die hen toelaat om vanaf het centrum een directe toegang te hebben tot de registratie.'Dit weekend en de komende dagen wordt er voortgewerkt aan een optimalisatie van de opvang van asielzoekers aan het WTC III nabij het Brusselse Noordstation. Dat is zaterdag vernomen na een ontmoeting tussen premier Charles Michel (MR) en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Bedoeling is om tot een 'progressieve en georganiseerde evacuatie' te komen van het Maximiliaanpark nabij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).Betrokken zijn de stad Brussel, het kabinet van de premier, dat van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de verschillende operatoren (Fedasil, Rode Kruis, etc.). Een operationele cel zal opgericht worden om de opvang in het WTC III te optimaliseren. Dat kantoorgebouw bevindt zich tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken in de Brusselse Noordwijk.Het gaat er daarbij vooral om om de sanitaire omstandigheden te verbeteren en om de toegang tot het gebouw beter te organiseren en te controleren. Daarbij wordt een 24/24-toegang niet uitgesloten. Dat zal afhangen van de vraag die het Rode Kruis formuleert. (Belga/AVE)