Ons leerkrachtenpanel nam ook het voorbije schooljaar geen blad voor de mond. We zetten hun boeiendste gesprekken nog eens voor u op een rij.
Het voorbije schooljaar boog de Leraarskamer van Knack 2024-2025 zich over de uiteenlopendste onderwerpen. Van onbereikbaar of net te betrokken ouders tot leerlingen met zorgnoden en psychische problemen. Uit hun antwoorden sprak telkens weer liefde voor hun vak en een groot geloof in hun leerlingen. De verhalen uit hun klaspraktijk wierpen vaak ook een ander licht op prangende onderwijsthema’s. Zo bewezen de leerkrachten artikel na artikel dat de echte experts wel degelijk voor de klas staan.
1. ‘Mogen onze leerlingen ook nog gewoon druk zijn zonder ADHD te hebben?’
Eind april kwamen de provinciale Leraarskamers van Knack voor de derde keer samen. Ze hadden het over een van de grootste uitdagingen waar ze vandaag voor staan: de vele leerlingen met dyslexie, dyscalculie, ADHD of ASS. ‘De slinger is te ver doorgeslagen’, klonk het. ‘Zo’n label kan kinderen zowel kansen geven als ontnemen.’
2. ‘Ouders met een migratieachtergrond trekken ons gezag veel minder in twijfel’
Tijdens hun eerste samenkomst van het schooljaar bogen onze leerkrachten zich over een heikel thema: lastige ouders. Hoe ga je om met ouders die je amper kunt bereiken en wat doe je als ze zich net te veel met de school bemoeien? ‘Een vader vond dat we hem te veel stoorden met klachten over zijn zoon. Dus blokkeerde hij het nummer van de school’, vertelden ze.
3. ‘Collega’s die geen spelfouten aanduiden in de taken van hun leerlingen? Dat is schuldig verzuim’
Hebben handgeschreven dictees nog zin nu leerlingen hun kennis van spelling en grammatica ook in allerlei apps kunnen testen? ‘Correct schrijven is geen taak die kinderen moeten uitvoeren. Er moet altijd, in elke les en in elk vak, aandacht aan worden besteed’, klinkt het in de Leraarskamer van Knack.
4. Crisis in het onderwijs: ‘Vlaamse leerkrachten zijn ontzettend bang om te mislukken’
Door de constante kritiek op het Vlaamse onderwijs zijn veel leerkrachten hun zelfvertrouwen verloren. ‘We moeten weer meer in onszelf geloven’, zegt lerares Roxanne Cox, een van de leden van de Antwerpse Leraarskamer van Knack. ‘Ik wéét dat ik een expert ben in mijn vak, want ik heb ervoor gestudeerd.’
5. ‘Ik betaal elk schooljaar wel duizend euro uit eigen zak aan spullen voor mijn klas’
Krijgen scholen genoeg geld van de overheid? ‘Wij betalen veel zelf, organiseren crowdfundings of kloppen bij een serviceclub aan’, klinkt het in de West-Vlaamse Leraarskamer van Knack. ‘Dat we zelf zo veel geld in onze klas investeren, komt doordat we goed les willen geven en een hoge onderwijskwaliteit willen bieden.’
6. ‘Wij zijn het zat om ons voor die drie maanden vakantie te moeten verantwoorden’
Hoe durven leerkrachten over de hoge werkdruk te klagen als ze er nog een flexi-job naast doen? ‘Soms heb je zoiets nodig om met plezier voor de klas te kunnen blijven staan’, klonk het in de Leraarskamer van Vlaams-Brabant en Brussel.
Bent u leerkracht en wilt u ook uw stem laten horen? Schrijf u dan hier in voor de Leraarskamer van Knack 2025-2026.