'Nog nooit zo weinig criminaliteit in België'

19/01/16 om 05:02 - Bijgewerkt om 05:01

De Belgische politie heeft nog nooit minder criminele feiten geregistreerd. In het eerste kwartaal van vorig jaar was er een daling van ruim 12 procent.

'Nog nooit zo weinig criminaliteit in België'

© iStock

Dat meldt De Tijd.

Heel precies telden de politiediensten over heel België 216.878 criminele feiten in het eerste trimester, gaande van fietsdiefstallen tot gewapende overvallen. Nooit eerder was dat cijfer zo laag, aldus de krant. Vooral de daling in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder is opmerkelijk. Toen registreerde de politie nog 247.895 feiten.

Het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt de cijfers. De federale politie wil geen extra toelichting geven omdat de statistieken pas later officieel worden vrijgegeven.

Computerspel in plaats van diefstal

Volgens hoogleraar criminologie Brice De Ruyver daalt de criminaliteit in heel West-Europa. Hij ziet meerdere verklaringen, zoals onder meer extra bewaking na het oprollen van de terreurcel in Verviers. Het kan ook dat slachtoffers, bij terreurdreiging, minder aangifte doen, omdat ze ermee rekenen dat er toch geen gevolg komt aan die aangifte. "Nog een verklaring, die criminologen internationaal volgen", aldus de Ruyver, "is dat de meeste criminaliteit gepleegd wordt door de leeftijdscategorie 15-16 jaar tot 30-35 jaar. Maar die generatie blijkt minder de straat op te komen", onder meer omdat ze met computerspelletjes bezig is.

(Belga/RR)

Onze partners