Nieuwe, betwiste expertise in zaak Chovanec: ‘Hij overleed door letsel dat hij zichzelf toebracht’

De Slovaak Jozef Chovanec overleed op 27 februari 2018 nadat de politie hem in bedwang had gehouden op de luchthaven van Charleroi. © .

Een nieuwe expertise in de zaak-Chovanec stelt dat de man overleed als gevolg van de slagen die hij zichzelf toebracht en niet als gevolg van het gedrag van de agenten of hulpverleners. Dat meldde RTL Info zaterdag en het bericht wordt bevestigd door een bron bij het onderzoek. De advocate van de weduwe Chovanec is niet te spreken over deze expertise. ‘Willen ze de zaak werkelijk in de doofpot stoppen?’

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt.

Vorig jaar lekten videobeelden van in de politiecel uit, waarop de man zich ’s nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang wordt gehouden door agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en één van hen een Hitlergroet brengt.

Op 27 en 28 september vindt een reconstructie plaats in de zaak.

‘Geen zuurstoftekort’

Volgens de nieuwe expertise, die gebeurde met medewerking van experten die door de burgerlijke partij werden aangewezen, stierf Chovanec aan een hersenletsel als gevolg van het feit dat hij met zijn hoofd tegen de celdeur bonkte. Hij werd volgens de experten niet verstikt door de agenten. ‘Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof’, stellen de experts.

De advocaten van de drie agenten die Chovanec in bedwang hielden, noemen het onderzoek een belangrijk element. ‘Niets bewijst op dit moment dat de interventie van mijn cliënten een verband heeft met het overlijden’, zegt advocaat Hayat Karim.

‘Dit klopt totaal niet’

De advocate van de weduwe van Chovanec, Ann Van de Steen, is woedend over de informatie, blijkt uit haar reactie aan Het Laatste Nieuws. ‘Dit klopt totaal niet. Onze eigen experten weten gewoon van niets. We zijn gechoqueerd. Willen ze de zaak werkelijk in de doofpot stoppen? Dit is een complete beschadiging van het dossier, amper een week voor de wedersamenstelling. Heeft die dan nog wel zin?’

‘Vanzelfsprekend’, aldus Van de Steen, ‘zullen alle betrokken experten hierop aanwezig zijn en zullen diverse hypotheses aan bod komen tijdens deze reconstructie. Wie vandaag al een eindconclusie formuleert doet dan ook een voorafname op deze reconstructie.’

De advocate gaat verder: ‘Als zou blijken dat een rapport werd opgesteld zonder de reconstructie af te wachten en zonder medeweten van de experten die werden aangeduid door de familie van het slachtoffer, is dit een bijzonder ernstig incident. Dit doet ernstige vragen rijzen over de opzet van de reconstructie en de objectiviteit waarmee het onderzoek wordt gevoerd’.

Aan persagentschap Belga voegt Van de Steen nog toe: ‘De familie had gehoopt in alle sereniteit naar de reconstructie toe te kunnen leven. Het feit dat een bron dicht bij het onderzoek, een week voor dit belangrijk moment, bewust foutieve informatie verspreidt in de media, is beschamend en plaatst de Belgische justitie wederom in een slecht daglicht. Wij zullen onmiddellijk contact opnemen met de onderzoeksrechter om dit uit te klaren en verwachten een ondubbelzinnige opheldering.’

Partner Content