Zondag lanceerde New B, een alternatieve bank de oproep naar coöperanten, onder het motto 'Ik bank mee'. Na amper 48 uur heeft de bank het vereiste aantal coöperanten al ruim overschreden. "Ik denk dat dit de start van een nieuwe beweging kan zijn", reageerde Marc Bontemps, coördinator van de bank alvast verheugd.

"Mensen lopen rond met vragen en bedenkingen rond de financiële situatie en de banken", stelt Bontemps. "Ze verwachten perspectieven, en wij bieden die aan." Gewone burgers kunnen voor 20 euro coöperant of aandeelhouder worden in de nieuwe financiële instelling. Zo krijgen ze inspraak in de organisatie van de bank.

Vakbonden en ngo's Een marktonderzoek leerde voor New B dat 10.000 coöperanten haalbaar zouden moeten zijn, maar dat het initiatief zich moest bewijzen. In dat kader starten in honderd Vlaamse steden en gemeenten informatiesessies over de bank. "Maar elk van die 10.000 coöperanten laat de bal opnieuw rollen, door er met vrienden en familieleden over te praten", meent Bontemps.

Op 6 juli mogen de coöperanten zich uitspreken of er wordt verder gegaan met de oprichting van de bank. De bank is een initiatief van vakbonden, ngo's en coöperaties. Onder meer Greenpeace, 11.11.11, Oxfam en de Gezinsbond zetten hun schouders onder het initiatief. (Belga/EA)

Zondag lanceerde New B, een alternatieve bank de oproep naar coöperanten, onder het motto 'Ik bank mee'. Na amper 48 uur heeft de bank het vereiste aantal coöperanten al ruim overschreden. "Ik denk dat dit de start van een nieuwe beweging kan zijn", reageerde Marc Bontemps, coördinator van de bank alvast verheugd. "Mensen lopen rond met vragen en bedenkingen rond de financiële situatie en de banken", stelt Bontemps. "Ze verwachten perspectieven, en wij bieden die aan." Gewone burgers kunnen voor 20 euro coöperant of aandeelhouder worden in de nieuwe financiële instelling. Zo krijgen ze inspraak in de organisatie van de bank. Vakbonden en ngo's Een marktonderzoek leerde voor New B dat 10.000 coöperanten haalbaar zouden moeten zijn, maar dat het initiatief zich moest bewijzen. In dat kader starten in honderd Vlaamse steden en gemeenten informatiesessies over de bank. "Maar elk van die 10.000 coöperanten laat de bal opnieuw rollen, door er met vrienden en familieleden over te praten", meent Bontemps. Op 6 juli mogen de coöperanten zich uitspreken of er wordt verder gegaan met de oprichting van de bank. De bank is een initiatief van vakbonden, ngo's en coöperaties. Onder meer Greenpeace, 11.11.11, Oxfam en de Gezinsbond zetten hun schouders onder het initiatief. (Belga/EA)