Navid Sharifi (21) is op de vlucht voor een rechtszaak in Iran, nadat hij bij een bloedvete tussen Afghaanse families een man blijvend verwond heeft. Dat heeft zijn advocaat Pieter-Jan Staelens bevestigd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) weigert om de jonge loodgieter een verblijfsvergunning toe te kennen.

Navid Sharifi vluchtte in 2008 uit Iran nadat hij bij een familievete een man levensgevaarlijk verwondde. Het slachtoffer verloor een nier en zit sindsdien in een rolstoel. Het gaat om een bloedvete in de schoonfamilie van zijn broer.

Vluchtmotieven

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen oordeelde dat "de aangehaalde vluchtmotieven geen enkel verband houden met de criteria van de Vluchtenlingenconventie". Een familievete is geen criterium om iemand te regulariseren.

Volgens de advocaat van de jongeman heeft Navid Sharifi bij zijn aankomst in België zelf het verhaal van de bloedvete verteld. 'Dat werd toen niet geloofd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen. Men kan moeilijk zeggen dat men het verhaal niet gelooft en tegelijkertijd zeggen dat het verhaal de reden is om hem geen verblijfsvergunning te geven,' zei Staelens in de Ochtend.

Regularisatieprocedure

'Maar het gaat ons niet meer om de asielprocedure. Het gaat ons om de regularisatieprocedure. Die heeft geen uitstaans met de motieven om een asielprocedure te wijzigen. Het gaat nu om vragen of de persoon in kwestie goed geïntegreerd is, of hij werk heeft of hij goed Nederlands speekt.'

'Men probeert het imago van mijn cliënt onterecht te besmeuren,' zegt Staelens nog.

Navid Sharifi (21) is op de vlucht voor een rechtszaak in Iran, nadat hij bij een bloedvete tussen Afghaanse families een man blijvend verwond heeft. Dat heeft zijn advocaat Pieter-Jan Staelens bevestigd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) weigert om de jonge loodgieter een verblijfsvergunning toe te kennen. Navid Sharifi vluchtte in 2008 uit Iran nadat hij bij een familievete een man levensgevaarlijk verwondde. Het slachtoffer verloor een nier en zit sindsdien in een rolstoel. Het gaat om een bloedvete in de schoonfamilie van zijn broer.VluchtmotievenHet Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen oordeelde dat "de aangehaalde vluchtmotieven geen enkel verband houden met de criteria van de Vluchtenlingenconventie". Een familievete is geen criterium om iemand te regulariseren.Volgens de advocaat van de jongeman heeft Navid Sharifi bij zijn aankomst in België zelf het verhaal van de bloedvete verteld. 'Dat werd toen niet geloofd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen. Men kan moeilijk zeggen dat men het verhaal niet gelooft en tegelijkertijd zeggen dat het verhaal de reden is om hem geen verblijfsvergunning te geven,' zei Staelens in de Ochtend.Regularisatieprocedure'Maar het gaat ons niet meer om de asielprocedure. Het gaat ons om de regularisatieprocedure. Die heeft geen uitstaans met de motieven om een asielprocedure te wijzigen. Het gaat nu om vragen of de persoon in kwestie goed geïntegreerd is, of hij werk heeft of hij goed Nederlands speekt.''Men probeert het imago van mijn cliënt onterecht te besmeuren,' zegt Staelens nog.