Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft namelijk code oranje afgekondigd voor de provincie Antwerpen.

Code oranje betekent dat het brandgevaar hoog is. 'De brand op het Groot Schietveld in Brecht toont aan dat de natuur erg droog is en brand snel uitbreiding kan nemen. Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken', zegt gouverneur Cathy Berx.

'Als u gaat ontspannen in de natuur: doe het dan verstandig en op veilige afstand en leef de maatregen na die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus covid-19. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én in het bijzonder ook voor onze bossen en heide- en natuurgebieden.'

Ondertussen is er een onderzoeksrechter aangesteld wegens onopzettelijke brandstichting, meldt het parket van Antwerpen via Twitter. De onderzoeksrechter heeft meteen een deskundige aangesteld die de oorzaak van de brand moet onderzoeken.

'Ecosysteem is tot stilstand gekomen'

De brand op het Groot Schietveld in Brecht heeft ongeveer 500 hectare natuurgebied vernietigd. Dat blijkt zaterdag uit de meest recente informatie waarover het Agentschap voor Natuur en Bos beschikt.

De schade aan fauna en flora is groot. 'Het ecosysteem is er tot stilstand gekomen. Door het verdwijnen van de vegetatie blijven ook bepaalde insecten weg en zullen bepaalde vogels en zoogdieren hun voedsel elders moeten gaan zoeken. De brand is ook problematisch voor vogels als de boomleeuwerik en de kievit die op de grond broeden en nu veel broedsels verloren zijn. Ook de reptielenpopulatie is wellicht getroffen. De natuur zal tijd nodig hebben om zich van deze brand te herstellen', zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft namelijk code oranje afgekondigd voor de provincie Antwerpen.Code oranje betekent dat het brandgevaar hoog is. 'De brand op het Groot Schietveld in Brecht toont aan dat de natuur erg droog is en brand snel uitbreiding kan nemen. Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken', zegt gouverneur Cathy Berx. 'Als u gaat ontspannen in de natuur: doe het dan verstandig en op veilige afstand en leef de maatregen na die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus covid-19. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én in het bijzonder ook voor onze bossen en heide- en natuurgebieden.'Ondertussen is er een onderzoeksrechter aangesteld wegens onopzettelijke brandstichting, meldt het parket van Antwerpen via Twitter. De onderzoeksrechter heeft meteen een deskundige aangesteld die de oorzaak van de brand moet onderzoeken.