Dat zegt N-VA-kopstuk Zuhal Demir zaterdag in een interview met Het Belang van Limburg, waar ook zusterkranten Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad over berichten.

N-VA wil van onderwijs een speerpunt maken in de campagne voor de verkiezingen van 26 mei. Volgens de partij is het onderwijsniveau in Vlaanderen de afgelopen jaren zienderogen achteruit gegaan en speelt de taalproblematiek daar een belangrijke rol in.

Als oplossing stelt N-VA voor alle kinderen te screenen als ze de kleuterschool verlaten en op basis daarvan verplichte taalbaden te organiseren. 'Kinderen die de basiskennis Nederlands op dat moment niet hebben, moeten een taalbad van een jaar volgen waarbij ze alleen maar Nederlands leren', zegt Demir. 'Ze verliezen daardoor misschien een jaar, maar ze winnen een heel leven.'

Vandaag bestaat de mogelijkheid al om taalbaden te organiseren, maar volgens N-VA willen de scholenkoepels niet mee. De Vlaams-nationalisten willen daarom dat een volgende Vlaamse regering de koepels verplicht om dergelijke taalbaden te organiseren in hun scholen.

Vlaams parlementslid en Vilvoords schepen van Onderwijs Jo De Ro wijst er op Twitter op dat het stedelijk onderwijs in zijn stad al zo'n taalbad organiseert. 'Op eigen kosten', tweet De Ro. 'Hoeveel schepenen van onderwijs van uw partij (N-VA, red.) doen dit? Ik zal het zeggen: nul (0!) #verkiezingspraatjes'.

'Het klopt niet dat er geen taalbadklassen zijn in Vlaanderen', reageert Open VLD'er De Ro. 'Het Stedelijk onderwijs in Vilvoorde doet dit al het hele schooljaar op eigen kosten voor alle kinderen die instromen vanuit anderstalig onderwijs, voor al die kinderen vanaf tweede leerjaar. Nooit een taboe van gemaakt, nooit verboden door onze koepel.'

In Vilvoorde worden deze taalbadleerlingen opgepikt op de school waar ze zijn ingeschreven, en ze volgen taalbadklas in een centrale school. In de namiddag keren ze terug naar hun echte klasgenootjes. De stad zorgt voor het vervoer.

Dat zegt N-VA-kopstuk Zuhal Demir zaterdag in een interview met Het Belang van Limburg, waar ook zusterkranten Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad over berichten.N-VA wil van onderwijs een speerpunt maken in de campagne voor de verkiezingen van 26 mei. Volgens de partij is het onderwijsniveau in Vlaanderen de afgelopen jaren zienderogen achteruit gegaan en speelt de taalproblematiek daar een belangrijke rol in. Als oplossing stelt N-VA voor alle kinderen te screenen als ze de kleuterschool verlaten en op basis daarvan verplichte taalbaden te organiseren. 'Kinderen die de basiskennis Nederlands op dat moment niet hebben, moeten een taalbad van een jaar volgen waarbij ze alleen maar Nederlands leren', zegt Demir. 'Ze verliezen daardoor misschien een jaar, maar ze winnen een heel leven.' Vandaag bestaat de mogelijkheid al om taalbaden te organiseren, maar volgens N-VA willen de scholenkoepels niet mee. De Vlaams-nationalisten willen daarom dat een volgende Vlaamse regering de koepels verplicht om dergelijke taalbaden te organiseren in hun scholen.Vlaams parlementslid en Vilvoords schepen van Onderwijs Jo De Ro wijst er op Twitter op dat het stedelijk onderwijs in zijn stad al zo'n taalbad organiseert. 'Op eigen kosten', tweet De Ro. 'Hoeveel schepenen van onderwijs van uw partij (N-VA, red.) doen dit? Ik zal het zeggen: nul (0!) #verkiezingspraatjes'. 'Het klopt niet dat er geen taalbadklassen zijn in Vlaanderen', reageert Open VLD'er De Ro. 'Het Stedelijk onderwijs in Vilvoorde doet dit al het hele schooljaar op eigen kosten voor alle kinderen die instromen vanuit anderstalig onderwijs, voor al die kinderen vanaf tweede leerjaar. Nooit een taboe van gemaakt, nooit verboden door onze koepel.' In Vilvoorde worden deze taalbadleerlingen opgepikt op de school waar ze zijn ingeschreven, en ze volgen taalbadklas in een centrale school. In de namiddag keren ze terug naar hun echte klasgenootjes. De stad zorgt voor het vervoer.