‘Met Di Rupo kunnen we zakendoen’: N-VA pleit opnieuw voor gesprek met PS

Paul Magnette en Elio Di Rupo (beiden PS) op 12 juni 2019. © Frederic Sierakowski

Maandag verwacht koning Filip een eerste nota van informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. Verschillende media berichten dat er vóór die dag een eerste gesprek zou plaatsvinden waarbij N-VA en de PS aan één tafel zitten. Dat bericht wordt nergens bevestigd. ‘Maar hoe dan ook leggen we het confederalisme op tafel’, klinkt het bij N-VA.

Werkgeversorganisaties VBO en Voka vroegen het. CD&V-voorzitter Wouter Beke vroeg het en ook zijn collega bij Open VLD, Gwendolyn Rutten. Zelfs Theo Francken (N-VA) vroeg het. Nu lijken informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) er ook echt werk van te maken: een eerste verkennend gesprek tussen N-VA en PS.

Dat berichtten althans de kranten De Tijd, De Standaard en Le Soir deze ochtend. Het ‘rondetafelgesprek’ wordt door niemand in de Wetstraat luidop bevestigd. ‘Een kwakkel’, zo noemt een onderhandelaar het. Een woordvoerder van een andere partij ziet op zijn beurt de nieuwsluwe komkommertijd als oorzaak van het opmerkelijke bericht.

Maar hoe dan ook zal er vroeg of laat een gesprek moeten plaatsvinden tussen de grootste partij van Vlaanderen en die van Franstalig België. Pas als die conversatie aanslaat of afspringt, durven de andere partijen een versnelling hoger te schakelen.

Welke thema’s er op zo’n gesprek op tafel zullen liggen is evenwel duidelijk. Verwacht wordt dat de begroting hoog op de agenda staat, evenals het milieu en de sociale zekerheid.

Het is allemaal bespreekbaar.

Een N-VA-bron

Rap rap met de PS

In ieder geval lijkt N-VA zich niet veel aan te trekken van de agenda van het informateursduo. Voor de Vlaams-nationalisten is het helder: het confederalisme moet en zal op tafel komen.

Maar, zo vullen de N-VA’ers aan, daarover kan wel gesproken worden. Theo Francken gaf als eerste al een echt schot voor de boeg begin juli. ‘Hoe kan je dingen oplossen of aankaarten als je niet met elkaar praat?’, zei hij bij de VRT.

Die bereidheid tot onderhandelen wordt vandaag herhaald. ‘Het is allemaal bespreekbaar’, zegt een goedgeplaatste bron. ‘Als het van ons afhangt komt er zo snel mogelijk een federale regering. Maar een goede regering vormen we niet rap rap met de PS.’

Klein probleempje: de PS zegt dat ze niet van plan is om te praten over een staatshervorming. Meer nog: nu voorzitter Elio Di Rupo gelanceerd lijkt als Waals minister-president, ligt de weg open voor zijn ‘kroonprins’ Paul Magnette om de federale onderhandelingen te voeren. Die laatste heeft zich publiekelijk steeds ferventer dan Di Rupo gekant tegen communautaire gesprekken.

‘Als we met iemand kunnen zakendoen, dan is het met Di Rupo’, aldus de N-VA-bron.

Theo Francken (N-VA) met Charles Michel en Didier Reynders (beiden MR) op 11 juli 2019.
Theo Francken (N-VA) met Charles Michel en Didier Reynders (beiden MR) op 11 juli 2019.© Isopix

De vraag is of Vande Lanotte en Reynders – of hun mogelijke opvolgers – überhaupt de ruimte zullen laten voor institutionele bekommernissen. Zullen de opgeroepen partijen het thema ooit wel aansnijden? ‘Zowel Vande Lanotte als Reynders hebben voeling met wat echt belangrijk is voor N-VA’, sust de N-VA’er. Het vertrouwen tussen de Oostendse socialist, de Franstalige liberaal en de Vlaams-nationalisten is er wel degelijk, zo klinkt het.

Al is de kans groot dat men prioriteit geeft aan de begroting. Nu blijkt in welke mate die aan het ontsporen is, wordt de sense of urgency wat opgepookt, niet in het minst door vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). N-VA sluit voorlopig niet uit om mee te werken aan een voorlopige noodbegroting die België zou kunnen indienen bij de Europese Commissie. De huidige regering-Michel beschikt immers niet over voldoende zetels om betekenisvolle beslissingen te nemen.

Maar dat er binnen N-VA weinig animo is om de ontslagnemende minderheidsregering uit het slop te halen, is wellicht een understatement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content