Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen schrijven dat het om 60 mensen gaat. De 'gewone' mensen zonder papieren werden opgehaald door familie, of stapten op de trein naar de kust, zegt Frank Wilrycx (Open VLD), burgemeester van Merksplas.

Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) bevestigt het nieuws, maar zegt dat het om minder dan 60 mensen gaat. 'We konden niet anders', zegt Francken. 'Transmigranten die naar Engeland willen, veroorzaken meer overlast dan "gewone illegalen" die ergens ondergedoken leven. Daarom hebben we die keuze gemaakt.'

Volgens Francken is het de bedoeling dat er 'hopelijk snel' nieuwe centra openen, met extra plaatsen.

SP.A hekelt 'doorschuifpolitiek'

SP.A-voorzitter John Crombez zegt in een schriftelijke reactie aan persagentschap Belga 'verbijsterd' te zijn. 'Het is al lang duidelijk dat deze regering ons een rad voor de ogen draait als het gaat om de aanpak van transitmigratie', benadrukt hij.

'Stoere verklaringen dienen telkens weer als façade voor een doorschuifpolitiek richting steden en gemeenten. Opnieuw en opnieuw worden plannen gepresenteerd en vooral opgewarmd, maar in realiteit - op het terrein - verandert er niets en loopt men achter de feiten aan.'

'Met veel show kondigt men aan dat - door de voordeur en goed zichtbaar voor pers en publiek - transitmigranten in het nieuwe centrum terecht komen. Maar tegelijk laat men anderen - en mogelijks zelfs criminelen - langs de achterdeur en in alle stilte vrij. Dit is doorschuifpolitiek waarmee men bovendien een beleid van schijnveiligheid installeert', aldus Crombez.

'Kraan verder open'

Volgens Vlaams Belang dweilt Francken niet alleen met de kraan open, maar draait hij de kraan zelf verder open.

'Francken heeft veel te lang gewacht om het probleem ten gronde aan te pakken waardoor het volledig uit de hand is gelopen. Nu lijkt het wel alsof hij het zelf erger wil maken', reageert voorzitter Tom Van Grieken.

Het Vlaams Belang wil dat de zogenaamde transmigranten niet alleen worden opgepakt, maar via verschillende gesloten centra effectief het land worden uitgezet. De partij herhaalt zijn eis voor de dringende uitbreiding van de capaciteit in gesloten centra tot minstens 1.500 plaatsen, en indien het nodig blijkt nog meer.

Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen schrijven dat het om 60 mensen gaat. De 'gewone' mensen zonder papieren werden opgehaald door familie, of stapten op de trein naar de kust, zegt Frank Wilrycx (Open VLD), burgemeester van Merksplas. Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) bevestigt het nieuws, maar zegt dat het om minder dan 60 mensen gaat. 'We konden niet anders', zegt Francken. 'Transmigranten die naar Engeland willen, veroorzaken meer overlast dan "gewone illegalen" die ergens ondergedoken leven. Daarom hebben we die keuze gemaakt.' Volgens Francken is het de bedoeling dat er 'hopelijk snel' nieuwe centra openen, met extra plaatsen.SP.A-voorzitter John Crombez zegt in een schriftelijke reactie aan persagentschap Belga 'verbijsterd' te zijn. 'Het is al lang duidelijk dat deze regering ons een rad voor de ogen draait als het gaat om de aanpak van transitmigratie', benadrukt hij. 'Stoere verklaringen dienen telkens weer als façade voor een doorschuifpolitiek richting steden en gemeenten. Opnieuw en opnieuw worden plannen gepresenteerd en vooral opgewarmd, maar in realiteit - op het terrein - verandert er niets en loopt men achter de feiten aan.''Met veel show kondigt men aan dat - door de voordeur en goed zichtbaar voor pers en publiek - transitmigranten in het nieuwe centrum terecht komen. Maar tegelijk laat men anderen - en mogelijks zelfs criminelen - langs de achterdeur en in alle stilte vrij. Dit is doorschuifpolitiek waarmee men bovendien een beleid van schijnveiligheid installeert', aldus Crombez. Volgens Vlaams Belang dweilt Francken niet alleen met de kraan open, maar draait hij de kraan zelf verder open. 'Francken heeft veel te lang gewacht om het probleem ten gronde aan te pakken waardoor het volledig uit de hand is gelopen. Nu lijkt het wel alsof hij het zelf erger wil maken', reageert voorzitter Tom Van Grieken. Het Vlaams Belang wil dat de zogenaamde transmigranten niet alleen worden opgepakt, maar via verschillende gesloten centra effectief het land worden uitgezet. De partij herhaalt zijn eis voor de dringende uitbreiding van de capaciteit in gesloten centra tot minstens 1.500 plaatsen, en indien het nodig blijkt nog meer.