Meeste jongeren halen rijbewijs onder 'vrije begeleiding'

11/02/18 om 05:33 - Bijgewerkt om 05:33

Bron: De Zondag

Meer dan acht op tien van de Vlaamse jongeren kiest voor het systeem van de 'vrije begeleiding' om een rijbewijs te halen, en hebben zo de goedkoopste rijopleiding van Europa, schrijft De Zondag.

Meeste jongeren halen rijbewijs onder 'vrije begeleiding'

© /

Uit een bevraging van GOCA, de koepel van erkende rijexamencentra, blijkt dat de meeste bevraagden dat niet doen uit financiële overwegingen (slechts 17 procent geeft geldbesparing aan als motief), wel omdat ze dan kunnen oefenen met een bekende begeleider (23 procent), of langer kunnen oefenen (22 procent).

Ook blijkt dat 53 procent van de bevraagden via vrije begeleiding slaagt voor het examen. Dat is meer dan de groep die koos voor een voorlopig rijbewijs van achttien maanden en lessen bij de rijschool.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) grijpt de cijfers aan om in de krant te reageren op kritiek die hij kreeg op zijn hervorming van de rijopleiding. Daarbij werd een terugkommoment ingevoerd voor bestuurders die zes maanden hun rijbewijs hebben. 'Ik krijg het verwijt dat ik jongeren op kosten jaag. Ik wil enkel dat ze veiliger op de baan komen. Bovendien kost het rijbewijs via vrije begeleiding amper 174 euro, inclusief het terugkommoment.'

Onze partners