In Turnhout stappen in de nadagen van de lokale politieke crisis van de voorbije maanden zes van de elf leden van de N-VA-fractie in de gemeenteraad uit de partij. Dat zeggen ze in een gezamenlijk persbericht.

De zes kwamen naar eigen zeggen tot die beslissing nadat de nationale partijraad liet weten dat drie onder hen niet langer N-VA-lid konden blijven omdat ze bepaalde afspraken met de partijtop niet zouden hebben nageleefd.

Officiële onbestuurbaarheid

De drie die uit de partij zouden worden gezet - Tom Versmissen (tevens afscheidnemend schepen), Mark Vandamme en Danny Vermeyen - ontkennen dat zij woordbreuk pleegden. "We hebben enkel getracht om onze grootste fout ongedaan te maken", verwijzen ze naar hun aanvankelijke keuze voor N-VA-lijsttrekker Erwin Brentjens als burgemeester en Willy Van Geirt als schepen.

Het aanslepende conflict met die twee binnen N-VA Turnhout leidde uiteindelijk tot de officiële onbestuurbaarheid van de stad en een nieuwe coalitie zonder N-VA.

Constructief oppositie voeren

"N-VA nationaal moet toch echt gaan beseffen dat men vanuit Brussel niet kan dicteren wat er in de gemeenten moet gebeuren", stellen de zes nog in hun mededeling. "De band tussen Brussel en het lokaal beleid is er niet en zal er ook nooit zijn als men de partijwerking niet aanpast aan wat de man in de stad of het dorp voelt of denkt."

Ze willen nu "constructief oppositie voeren" in Turnhout op basis van het programma dat ze voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 mee uitschreven. (Belga/AVE)

In Turnhout stappen in de nadagen van de lokale politieke crisis van de voorbije maanden zes van de elf leden van de N-VA-fractie in de gemeenteraad uit de partij. Dat zeggen ze in een gezamenlijk persbericht. De zes kwamen naar eigen zeggen tot die beslissing nadat de nationale partijraad liet weten dat drie onder hen niet langer N-VA-lid konden blijven omdat ze bepaalde afspraken met de partijtop niet zouden hebben nageleefd. De drie die uit de partij zouden worden gezet - Tom Versmissen (tevens afscheidnemend schepen), Mark Vandamme en Danny Vermeyen - ontkennen dat zij woordbreuk pleegden. "We hebben enkel getracht om onze grootste fout ongedaan te maken", verwijzen ze naar hun aanvankelijke keuze voor N-VA-lijsttrekker Erwin Brentjens als burgemeester en Willy Van Geirt als schepen. Het aanslepende conflict met die twee binnen N-VA Turnhout leidde uiteindelijk tot de officiële onbestuurbaarheid van de stad en een nieuwe coalitie zonder N-VA. "N-VA nationaal moet toch echt gaan beseffen dat men vanuit Brussel niet kan dicteren wat er in de gemeenten moet gebeuren", stellen de zes nog in hun mededeling. "De band tussen Brussel en het lokaal beleid is er niet en zal er ook nooit zijn als men de partijwerking niet aanpast aan wat de man in de stad of het dorp voelt of denkt." Ze willen nu "constructief oppositie voeren" in Turnhout op basis van het programma dat ze voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 mee uitschreven. (Belga/AVE)