'Een mislukking. Dit is een aanfluiting van goed bestuur.' Dat zei Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) op de VRT-radio over de politieke saga in Turnhout. In die stad komt er na een vastgestelde onbestuurbaarheid een nieuwe bestuursploeg en wordt de N-VA van burgemeester Erwin Brentjens naar de oppositiebanken verwezen.

In Turnhout maakte sinds begin dit jaar een coalitie van N-VA, SP.A en CD&V de dienst uit. Maar intern gekrakeel binnen de lokale N-VA zorgde voor problemen. Binnen de gemeenteraad overleefde het bestuur een vertrouwensstemming niet, zodat de onbestuurbaarheid van de stad werd vastgesteld. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) zette, zoals de regelgeving voorschrijft, een verzoeningspoging op, maar die had geen succes.

CD&V en SP.A hebben intussen een akkoord met de oppositiepartijen Groen en TIM om een nieuw bestuur te vormen. Ze stellen later hun bestuursakkoord voor.

'Op korte termijn schadelijk voor N-VA'

Minister Bourgeois wil niet ingaan op individuele verantwoordelijkheden in Turnhout. 'Er was een onvermogen om tot een consensus te komen.' 'Dit is een mislukking. Als minister van Binnenlands Bestuur wil je overal goed bestuur en dit is een aanfluiting van goed bestuur.'

Brengt de zaak de N-VA schade toe? 'Op korte termijn zeker, maar op lange termijn, als de wonden hersteld kunnen worden en de nodige maatregelen worden genomen, wellicht niet', meent Bourgeois.(Belga)

'Een mislukking. Dit is een aanfluiting van goed bestuur.' Dat zei Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) op de VRT-radio over de politieke saga in Turnhout. In die stad komt er na een vastgestelde onbestuurbaarheid een nieuwe bestuursploeg en wordt de N-VA van burgemeester Erwin Brentjens naar de oppositiebanken verwezen.In Turnhout maakte sinds begin dit jaar een coalitie van N-VA, SP.A en CD&V de dienst uit. Maar intern gekrakeel binnen de lokale N-VA zorgde voor problemen. Binnen de gemeenteraad overleefde het bestuur een vertrouwensstemming niet, zodat de onbestuurbaarheid van de stad werd vastgesteld. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) zette, zoals de regelgeving voorschrijft, een verzoeningspoging op, maar die had geen succes.CD&V en SP.A hebben intussen een akkoord met de oppositiepartijen Groen en TIM om een nieuw bestuur te vormen. Ze stellen later hun bestuursakkoord voor.Minister Bourgeois wil niet ingaan op individuele verantwoordelijkheden in Turnhout. 'Er was een onvermogen om tot een consensus te komen.' 'Dit is een mislukking. Als minister van Binnenlands Bestuur wil je overal goed bestuur en dit is een aanfluiting van goed bestuur.'Brengt de zaak de N-VA schade toe? 'Op korte termijn zeker, maar op lange termijn, als de wonden hersteld kunnen worden en de nodige maatregelen worden genomen, wellicht niet', meent Bourgeois.(Belga)