Katrien Verhegge stapt op als topvrouw agentschap Opgroeien na wantoestanden in kinderopvang

Katrien Verhegge
Katrien Verhegge © Belga Image

Katrien Verhegge legt haar functie als administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien met onmiddellijke ingang neer. Na bijna 15 jaar aan het hoofd van Kind en Gezin en later het agentschap Opgroeien stapt ze op na aanzwellende kritiek en aanhoudende berichten over problemen en wantoestanden in kinderdagverblijven in Vlaanderen.

Dat gebeurde na een ‘onderling overleg’ met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. Minister Crevits heeft die boodschap vrijdag meegedeeld aan de ministerraad van de Vlaamse regering, zo tweet de CD&V-minister.

In afwachting van een nieuwe administrateur-generaal zal huidig algemeen directeur Bruno Vanobbergen de functie waarnemend opnemen.

Wantoestanden

Door nieuwe berichten over wantoestanden in crèches was de druk op het agentschap Opgroeien en op topvrouw Katrien Verhegge de voorbije dagen fors toegenomen. Verschillende partijen hadden het vertrouwen in de top van het agentschap opgezegd.

Na zowat 15 jaar aan de top van Kind en Gezin en nadien het agentschap Opgroeien stapt Verhegge nu zelf op als leidend ambtenaar.

Katrien Verhegge: ‘Storm uitgemond in persoonlijke aanval op mij’

In een persoonlijk statement, gericht aan haar medewerkers bij Opgroeien, zegt Verhegge dat ze die beslissing ‘met echt veel pijn in het hart’ heeft genomen. ‘Het was mijn droomjob om dit jonge agentschap met die prachtige missie ‘Kansrijk opgroeien’ samen met alle geëngageerde medewerkers vorm te geven’, aldus Verhegge. 

Net als gewezen minister van Welzijn Wouter Beke, die in mei van dit jaar ontslag nam, verwijst Verhegge naar het overlijden van een baby in ’t Sloeberhuisje in Mariakerke.  ‘Het tragisch overlijden van een kindje in de kinderopvang, dat mij van de eerste dag heel sterk heeft aangegrepen, heeft echter geleid tot een ongelooflijke storm voor de kinderopvang. Deze storm is uitgemond in een heel persoonlijke aanval op mij als leidend ambtenaar van ons agentschap’, legt Verhegge uit.

‘Ik wou blijven vechten omdat ik het zo oneerlijk vind ten aanzien van al de inzet die ik dagelijks zie binnen ons agentschap, maar dat is nu niet meer mogelijk’, klinkt het.

Hopelijk leidt deze crisis tot een versterkte waardering en loutering voor de sector.

Katrien Verhegge

Verhegge hoopt dat haar beslissing ‘uiteindelijk toch positieve vruchten nalaat’, met name dan voor de kinderopvang zelf. ‘Hopelijk leidt deze crisis tot een versterkte waardering en loutering voor de sector’, stelt Verhegge. 

In haar persoonlijke boodschap dankt Verhegge haar collega’s en medewerkers. ‘Wat de toekomst voor mij betekent, is op dit moment volledig onduidelijk. Maar als het kan, onder welke vorm ook, zal ik proberen het positieve uit deze beslissing te halen voor elk van jullie, voor elk kind, voor elke jongere’, aldus nog Verhegge.

Lees ook:

‘Onvermijdelijk, maar niet de oplossing voor alles’

Verhegges vertrek was volgens Vlaams parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) ‘onvermijdelijk’. De positie van Verhegge was onhoudbaar geworden en ‘het vertrouwen in de top van Kind en Gezin was volledig weg’, zegt Anaf. ‘Maar natuurlijk is dit niet dé oplossing die alle problemen van de baan helpt. Ik hoop dat de Vlaamse regering ook haar eigen verantwoordelijkheid inziet en deze ook neemt in wat er gebeurt in de kinderopvang’, stelt het Vooruit-parlementslid.

Volgens Anaf moet er nu dringend ingegrepen worden om de veiligheid in de kinderopvang te garanderen. ‘Zodat probleemcrèches onmiddellijk kunnen worden aangepakt en het vertrouwen in de crèches waar het wel goed gaat, opnieuw hersteld wordt’, meent Anaf. Hij pleit ook voor een nieuw beleid en ‘massale investeringen in de sector: meer kinderbegeleiders per kind, betere arbeidsvoorwaarden, hogere lonen’.

Eenzelfde geluid bij Groen. ‘Zonder bijkomende grondige maatregelen en vooral investeringen, is het ontslag van Katrien Verhegge slechts een symboolmaatregel’, zo reageert Groen-parlementslid Celia Groothedde.

Eerder op de dag had Groen al laten verstaan dat de discussie over het ontslag van Verhegge door de regering-Jambon gebruikt werd als een ‘bliksemafleider’. Volgens de Vlaamse groenen zit het probleem dieper. ‘Een wissel aan de top van het agentschap Opgroeien zal de crisis in de kinderopvang niet oplossen. Daarvoor zijn er verregaande investeringen en een grondige hervorming van de werkvloer nodig’, zegt Groothedde.

Partner Content