Illegale rave in Brecht voorbij: ‘Overlast en omvang gelukkig snel kunnen beperken’

De rave op het militair domein Groot Schietveld in Brasschaat, Brecht en Wuustwezel is na een nacht en een voormiddag achter de rug en de betrokken gemeentebesturen halen dan ook opgelucht adem. “We hebben adequaat opgetreden en de overlast en omvang gelukkig snel kunnen beperken”, zegt Sven Deckers (N-VA), burgemeester van Brecht.

De politie slaagde er volgens Deckers erg snel in om de toegangswegen naar het Groot Schietveld af te sluiten en te controleren. “Het aantal mensen op het terrein bleef zo beperkt tot een tweehonderdtal”, zegt hij. “Dat is een getal dat behapbaar is om mee te werken. We zijn het gesprek aangegaan met die mensen en hebben een oproep gedaan om vanaf 11 uur het terrein te verlaten. De meesten hebben dat vrijwillig gedaan, een aantal mensen zijn er niet op ingegaan en door de politie bestuurlijk aangehouden. We voorzien ook medische opvolging voor een aantal mensen.”


De rave was niet toegelaten, maar toegang tot het Groot Schietveld is sowieso verboden. “Het is een actief oefenterrein, dat nog dagelijks wordt gebruikt,” zegt Deckers. “Er ligt onontplofte munitie, wat op zich al gevaarlijk is. Bovendien is het droog en iedereen herinnert zich nog de grote brand hier twee jaar geleden. Ook dat is een acuut gevaar dat we absoluut willen vermijden.”

Eerder op de dag had ook Antwerps gouverneur Cathy Berx al gewezen op de gevaren van niet-ontplofte munitie op het terrein.


Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bedankt intussen alle diensten die betrokken waren bij het afhandelen van het incident. “De aanpak van het provinciaal coördinatiecomité heeft ertoe bijgedragen dat de bijeenkomst op een rustige en veilige manier is afgelopen”, zegt ze.

De gemeente Brasschaat had zaterdagochtend al laten weten dat de afritten van Sint-Job, Brecht en Kleine Bareel op de E19 afgesloten zijn om extra toestroom naar het domein te vermijden.

Antwerps gouverneur Cathy Berx wijst erop dat het preventief handelen in de vorm van het afsluiten en controleren van toegangswegen een belangrijke rol heeft gespeeld in het snelle afhandelen van de rave. “We hebben ook op het hart gedrukt dat het gaat om een actief militair oefenterrein en daar had men ook wel oren naar”, zegt ze.


Van zodra vrijdagnacht tussen 1 en 2 uur duidelijk werd wat er stond te gebeuren, hebben alle bevoegde diensten snel gehandeld, klinkt het bij de gouverneur en de betrokken gemeentebesturen van Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. “Er is alles op alles gezet om een goede beeldvorming te krijgen door middel van helikopterinzet en dronebeelden”, stelt Berx. “De afritten van de snelweg zijn dan afgezet en later systematisch gecontroleerd om te vermijden dat er nog meer mensen zouden deelnemen aan de rave.”
De organisatoren, of de aanwezige woordvoerders van de organisatoren, werden ook gesensibiliseerd om in de WhatsApp-groepen die ze gebruikten op te roepen om niet meer af te zakken naar het Groot Schietveld.


Een tiental personen zou niet vrijwillig weggegaan zijn. Daarnaast waren er nog een aantal personen te zeer onder invloed van alcohol en/of drugs om zelf weg te rijden. “We hebben daarom een vooruitgeschoven medische post geïnstalleerd”, zegt Berx. “Deze personen zullen hun roes kunnen uitslapen en dan krijgen ze informatie over waar ze hun intussen getakelde voertuig kunnen recupereren.”


Zowel de aanwezigen als de organisatoren riskeren, indien ze geïdentificeerd zijn, vervolging. Er is ook materiaal, zoals geluidsinstallaties, bestuurlijk in beslag genomen zodat er later dit weekend niet elders opnieuw een rave zou starten. Hoeveel personen er effectief zijn geïdentificeerd is nog niet bekend. “Dat is gebeurd naarmate de politiecapaciteit het toeliet”, stelt Berx. “Het is een groot en uitgestrekt gebied en er was politie nodig voor bewaking, controle van toegangswegen, onderhandelingen, noem maar op.”


Op het terrein zou alles nu opgekraamd moeten zijn. De brandweer voert er nog controles uit om na te gaan of er geen brand meer kan ontstaan door wat eventueel werd achtergelaten. De provinciale fase van het rampenplan blijft voor alle zekerheid wellicht tot zondagavond van kracht, onder meer voor het geval er toch nog ergens een nieuw initiatief zou opduiken.

Vrijdag nog leek het erop dat dit weekend een illegale rave in het Vlaams-Brabantse Glabbeek zou plaatsvinden. Om een rave in Glabbeek tegen te houden, liet burgemeester Peter Reekmans de toegangswegen afzetten met zeecontainers. Ook in Sint-Truiden en Tienen werden maatregelen genomen.

Eind april werd de omgeving van Sint-Truiden verrast door een illegale rave op een militair domein in Brustem.

Illegale raveparty stilgelegd in Oud-Heverlee

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag, is er in de gemeente Oud-Heverlee een raveparty stilgelegd. Enkele honderden mensen waren aan het feesten in een voetgangerstunnel onder de E40, tot de politie tussenkwam. Omdat feestgangers bleven toestromen werd het feest stilgelegd, op serene manier. Eén man werd opgepakt voor weerspannig gedrag. Dat bevestigt burgemeester Bart Clerckx (CD&V) aan Belga.

Rond 2 uur zaterdagochtend kreeg de politie meldingen van buurtbewoners bij de tunnel. “Zij zagen dat er heel veel auto’s en campers aan het toekomen waren”, vertelt burgemeester Clerckx. “Agenten zijn dan ter plaatse gegaan en hebben een einde aan het feest gemaakt omdat mensen bleven toestromen. Nadat de muziekinstallatie in beslag genomen werd, vertrokken de feestvierders rustig. Eén persoon gedroeg zich weerspannig en werd opgepakt. Tegen 3.15 uur was de rust alweer teruggekeerd.”

In Oud-Heverlee hadden ze zo’n feest niet verwacht. “Onze diensten waren niet extra aan het opletten”, legt Clerckx uit. “Omdat we niet gealarmeerd waren, waren we er ook niet op voorzien. Het is dankzij de buren dat we daar tussen zijn kunnen komen.”

Partner Content