De wortels van de meeste joden liggen niet in Israël, maar in de Kaukasus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Israëlische geneticus Eran Elhaik, van de Universiteit van Baltimore. Elhaik onderzocht de genen van meer dan 1.000 joden. Professor en auteur van menig boek over Israël en het jodendom Ludo Abicht becommentarieerde dat onderzoek in Nieuwe Feiten op Radio 1. "Het jodendom is geen ras, het is een geloof."

"Dit is geen nieuwe thesis, die is gewoon hard gemaakt met DNA-onderzoek", zo zegt Ludo Abicht over het onderzoek. "De filosoof Arthur Koestler beschreef in zijn boek De Dertiende Stam al dat de Asjkenazim, de Oost-Europese joden, afstammen van de Kazaren, een Turks volk in de Kaukasus. Een bepaald deel van die bevolking zou zich onder invloed van een vorst bekeerd hebben tot het jodendom."

Ludo Abicht: 'Jodendom is geen ras, maar een geloof'

Die bekering tot het jodendom was volgens Abicht een kwestie van politiek: de vorst werd onder druk gezet te kiezen tussen het christendom en de islam. Hij besloot voor de tussenweg van het jodendom te gaan. "In die tijd, de 8e eeuw, was er geen democratie: als de vorst zich dus bekeerde, dan deed het volk dat ook."

Koestler, aldus Abicht, verklaart de enorme groei van de joodse populatie door een massale bekering. "In de 13e eeuw waren er al miljoenen, wat volgens Custer enkel aan een bekering moet te danken zijn. Vandaar dat Koestler zei dat het jodendom geen ras is. Het jodendom is een geloof dat teruggaat op de bijbel. Dat is geen wetenschappelijk boek, maar een mythe, een mooi verhaal om alles samen te brengen."

Ludo Abbicht: 'Jodendom als ras is pijler van het zionisme'

Abbicht stipt aan dat het een probleem is dat de kaart van een joods ras wel getrokken wordt. "In Israël behoort de zoon of een dochter van een joodse moeder tot het joodse ras. Daar horen rechten om er te gaan wonen bij en claims op land. Als dat niet meer zou gelden, dan zou een pijler van het zionisme wegvallen." Het zionisme is een 19e eeuwse politieke beweging die een joodste staat claimt daar waar de Israëlitische koninkrijken Israël en Judea lagen.

Politiek dynamiet

Daarom is het onderzoek politiek dynamiet, beaamt Abicht. "Er kan niet beweerd worden dat de joden al meer dan 2.000 jaren in dat land zijn. Dat werd ook al door een andere Israëlische wetenschapper gezegd, de historicus Shlomo Sand. De oorspronkelijke demografische verklaring dat de joden verdreven werden uit het Heilige Land naar het Rijnland, is jaren verteld, ook door mij. Dat klopt voor een deel, maar het grote deel van de Europese joden, de Askenazim - die we ook in Antwerpen kennen -zijn inderdaad geen afstammelingen uit het Midden-Oosten."

De wortels van de meeste joden liggen niet in Israël, maar in de Kaukasus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Israëlische geneticus Eran Elhaik, van de Universiteit van Baltimore. Elhaik onderzocht de genen van meer dan 1.000 joden. Professor en auteur van menig boek over Israël en het jodendom Ludo Abicht becommentarieerde dat onderzoek in Nieuwe Feiten op Radio 1. "Het jodendom is geen ras, het is een geloof." "Dit is geen nieuwe thesis, die is gewoon hard gemaakt met DNA-onderzoek", zo zegt Ludo Abicht over het onderzoek. "De filosoof Arthur Koestler beschreef in zijn boek De Dertiende Stam al dat de Asjkenazim, de Oost-Europese joden, afstammen van de Kazaren, een Turks volk in de Kaukasus. Een bepaald deel van die bevolking zou zich onder invloed van een vorst bekeerd hebben tot het jodendom." Ludo Abicht: 'Jodendom is geen ras, maar een geloof'Die bekering tot het jodendom was volgens Abicht een kwestie van politiek: de vorst werd onder druk gezet te kiezen tussen het christendom en de islam. Hij besloot voor de tussenweg van het jodendom te gaan. "In die tijd, de 8e eeuw, was er geen democratie: als de vorst zich dus bekeerde, dan deed het volk dat ook." Koestler, aldus Abicht, verklaart de enorme groei van de joodse populatie door een massale bekering. "In de 13e eeuw waren er al miljoenen, wat volgens Custer enkel aan een bekering moet te danken zijn. Vandaar dat Koestler zei dat het jodendom geen ras is. Het jodendom is een geloof dat teruggaat op de bijbel. Dat is geen wetenschappelijk boek, maar een mythe, een mooi verhaal om alles samen te brengen." Ludo Abbicht: 'Jodendom als ras is pijler van het zionisme' Abbicht stipt aan dat het een probleem is dat de kaart van een joods ras wel getrokken wordt. "In Israël behoort de zoon of een dochter van een joodse moeder tot het joodse ras. Daar horen rechten om er te gaan wonen bij en claims op land. Als dat niet meer zou gelden, dan zou een pijler van het zionisme wegvallen." Het zionisme is een 19e eeuwse politieke beweging die een joodste staat claimt daar waar de Israëlitische koninkrijken Israël en Judea lagen. Politiek dynamiet Daarom is het onderzoek politiek dynamiet, beaamt Abicht. "Er kan niet beweerd worden dat de joden al meer dan 2.000 jaren in dat land zijn. Dat werd ook al door een andere Israëlische wetenschapper gezegd, de historicus Shlomo Sand. De oorspronkelijke demografische verklaring dat de joden verdreven werden uit het Heilige Land naar het Rijnland, is jaren verteld, ook door mij. Dat klopt voor een deel, maar het grote deel van de Europese joden, de Askenazim - die we ook in Antwerpen kennen -zijn inderdaad geen afstammelingen uit het Midden-Oosten."