Daarvoor diende Lieten een voorstel in om het Mediadecreet te wijzigen. Dat voorstel is nu goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Basta

Na de veelbesproken aflevering van Basta over de belspelletjes, waarin werd aangetoond dat de makers van belspelletjes grote winsten opstrijken door de kijkers onoplosbare raadsels voor te leggen, kondigde minister Lieten al aan dat ze de belspelletjes van het scherm wilde weren.

De Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) besliste na die aflevering ook snel om de belspelletjes op VTM en 2BE te schrappen. Maar minister Lieten wil de belspelletjes graag voorgoed weren. Door in het Mediadecreet de voorwaarden voor 'telewinkelen' te verstrengen, zou de uitzendtijd voor belspelprogramma's volledig kunnen verdwijnen.

Pseudowetenschap

De SP.A-minister wil echter meteen een stap verder gaan en ook de zogenaamde astrotelevisie aanpakken. Astroprogramma's zijn programma's zoals AstroContact en Astro TV waarbij mensen tegen betaling adviezen krijgen van kaartleggers, astrologen en waarzeggers.

Die astro-programma's maken volgens Lieten vaak gebruik van 'pseudowetenschappelijke paranormale middelen' en zijn vooral gericht op 'de zwaksten in de samenleving'. Bedoeling is om ook die programma's via het Mediadecreet te verbieden bij de Vlaamse tv-omroepen.

De voorgestelde aanpassingen aan het Mediadecreet worden nu voorgelegd aan de Sectorraad Media en aan de Raad van State. Na het zomerreces moeten de aanpassingen definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse regering en zullen ze voorgelegd worden aan het Vlaams parlement. (Belga/SD)

Daarvoor diende Lieten een voorstel in om het Mediadecreet te wijzigen. Dat voorstel is nu goedgekeurd door de Vlaamse regering. Basta Na de veelbesproken aflevering van Basta over de belspelletjes, waarin werd aangetoond dat de makers van belspelletjes grote winsten opstrijken door de kijkers onoplosbare raadsels voor te leggen, kondigde minister Lieten al aan dat ze de belspelletjes van het scherm wilde weren. De Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) besliste na die aflevering ook snel om de belspelletjes op VTM en 2BE te schrappen. Maar minister Lieten wil de belspelletjes graag voorgoed weren. Door in het Mediadecreet de voorwaarden voor 'telewinkelen' te verstrengen, zou de uitzendtijd voor belspelprogramma's volledig kunnen verdwijnen. Pseudowetenschap De SP.A-minister wil echter meteen een stap verder gaan en ook de zogenaamde astrotelevisie aanpakken. Astroprogramma's zijn programma's zoals AstroContact en Astro TV waarbij mensen tegen betaling adviezen krijgen van kaartleggers, astrologen en waarzeggers. Die astro-programma's maken volgens Lieten vaak gebruik van 'pseudowetenschappelijke paranormale middelen' en zijn vooral gericht op 'de zwaksten in de samenleving'. Bedoeling is om ook die programma's via het Mediadecreet te verbieden bij de Vlaamse tv-omroepen. De voorgestelde aanpassingen aan het Mediadecreet worden nu voorgelegd aan de Sectorraad Media en aan de Raad van State. Na het zomerreces moeten de aanpassingen definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse regering en zullen ze voorgelegd worden aan het Vlaams parlement. (Belga/SD)