Ontslagnemend premier Yves Leterme pleit ervoor dat de nieuwe regering in 2011 een miljard extra zou besparen.

In een interview met De Standaard en Le Soir zegt Leterme dinsdag dat de inspanningen om tegen 2015 tot een begroting in evenwicht te komen beter gespreid zouden moeten worden. 'Persoonlijk vind ik dat de komende regering in 2011 best een miljard extra kan besparen'.

Voorts zegt de premier dat dit jaar het streeftekort op de begroting van 4,8 procent van het bruto binnenlands product (BBP) zal gehaald worden. Toen de regering de begroting 2010 in oktober 2009 opstelde, ging ze nog uit van een tekort van 5,9 procent.

'Met 4,8 procent doen we het veel beter dan toen verwacht. Nederland, Engeland en Ierland zijn er allemaal veel slechter aan toe. We doen nipt even goed als Duitsland', aldus Leterme.

'Tekort 4,1 procent in 2011 niet ambitieus genoeg'

De planning om tegen 2015 een begroting in evenwicht te hebben, legt voor komend jaar een tekort van 4,1 procent op. Om dat te halen, is volgens Leterme alleen nog wat 'zacht schaafwerk' nodig, maar dat vindt hij niet ambitieus genoeg.

Hij suggereert sneller te besparen en stelt een extra inspanning van 0,3 tot 0,4 procent van het BBP voor. 'Dan krijg je een globaal tekort van 3,7 tot 3,8 procent en kom je in een situatie waar de schuldgraad (verhouding schulden tegenover het BBP) niet langer toeneemt', aldus de premier.

Dat zou bereikt kunnen worden mits in 2011 een extra inspanning geleverd wordt van iets meer dan 1 miljard euro.

Ontslagnemend premier Yves Leterme pleit ervoor dat de nieuwe regering in 2011 een miljard extra zou besparen.In een interview met De Standaard en Le Soir zegt Leterme dinsdag dat de inspanningen om tegen 2015 tot een begroting in evenwicht te komen beter gespreid zouden moeten worden. 'Persoonlijk vind ik dat de komende regering in 2011 best een miljard extra kan besparen'.Voorts zegt de premier dat dit jaar het streeftekort op de begroting van 4,8 procent van het bruto binnenlands product (BBP) zal gehaald worden. Toen de regering de begroting 2010 in oktober 2009 opstelde, ging ze nog uit van een tekort van 5,9 procent.'Met 4,8 procent doen we het veel beter dan toen verwacht. Nederland, Engeland en Ierland zijn er allemaal veel slechter aan toe. We doen nipt even goed als Duitsland', aldus Leterme.'Tekort 4,1 procent in 2011 niet ambitieus genoeg'De planning om tegen 2015 een begroting in evenwicht te hebben, legt voor komend jaar een tekort van 4,1 procent op. Om dat te halen, is volgens Leterme alleen nog wat 'zacht schaafwerk' nodig, maar dat vindt hij niet ambitieus genoeg. Hij suggereert sneller te besparen en stelt een extra inspanning van 0,3 tot 0,4 procent van het BBP voor. 'Dan krijg je een globaal tekort van 3,7 tot 3,8 procent en kom je in een situatie waar de schuldgraad (verhouding schulden tegenover het BBP) niet langer toeneemt', aldus de premier.Dat zou bereikt kunnen worden mits in 2011 een extra inspanning geleverd wordt van iets meer dan 1 miljard euro.