LDD verliest opnieuw sterkhouder: Ivan Sabbe verlaat politiek

07/03/14 om 10:39 - Bijgewerkt om 12:36

Ivan Sabbe, Vlaams Parlementslid van de LDD, zegt de politiek vaarwel. Hij meent wel nog dat LDD het enige juiste antwoord heeft op de sociaaleconomische uitdagingen voor Vlaanderen.

LDD verliest opnieuw sterkhouder: Ivan Sabbe verlaat politiek

Ivan Sabbe (ex-LDD) in het Vlaams parlement © BELGA

Ivan Sabbe, Vlaams Parlementslid van de LDD, zegt de politiek vaarwel. Sabbe is de gewezen topman van Lidl België. Hij wil zich voortaan helemaal focussen op zijn bedrijf, het Gentse ISPC, dat hij in 2012 overnam.

Ivan Sabbe is Vlaams volksvertegenwoordiger sinds het begin van de legislatuur in 2009. Hij focuste op items als arbeidsmarkt en economie. Sabbe maakte onder andere een strijdpunt van de integratie van de milieuvergunning en de bouwvergunning in één permis unique. Hij verzette zich ook hevig tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal en voerde felle oppositie tegen de onbetaalbare Oosterweelverbinding via het BAM-tracé.

ISPC is een groothandel die alle denkbare producten - van voedingsmiddelen tot uitrusting in de breedst mogelijke zin - toelevert aan de Horeca in heel België.

Sabbe: 'LDD heeft enige juiste antwood op sociaaleconomische uitdagingen Vlaanderen'

Sabbe stapt uit de politiek met de melding dat de boodschap die LDD uitdraagt het enige juiste antwoord is op de sociaaleconomische uitdagingen voor Vlaanderen. Om de betaalbaarheid van de sociale zekerheid te verzekeren, moeten we met meer mensen langer aan het werk. Daar is een algemene lineaire loonlastenverlaging voor nodig en die kan alleen gefinancierd worden door een doorgedreven ontvetting van de overheid. Zoniet wordt een sociaal kerkhof onvermijdelijk, zegt Sabbe.

Leegloop

LDD-voorzitter Jean-Marie Dedeckerziet zo zijn partij verder leeglopen. Eerder vertrok ook al Lode Vereeck. Hij keert terug naar de Open VLD, de partij waar Dedecker met slaande deuren vertrok. Dat ontlokte bij Dedecker scherpe kritiek. Hij verweet Vereeck op zijn blog 'overloperij', opportunisme en liegen.

LDD kondigde zich eens aan als een partij met veel potentieel, maar gaat nu door erg zwaar weer. De partij zal enkel in West-Vlaanderen opkomen, omdat de kans om daar een zetel te behalen dankzij de naambekendheid van West-Vlaming Dedecker het grootst is. Dat maakt dat een Gentenaar als professor Boudewijn Boucaertin West-Vlaanderen stemmen moet proberen halen.

(KC/SD)

Onze partners