LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker schrijft een harde open brief naar Lode Vereeck, die LDD verliet om terug te keren naar Open VLD. Dedecker spreekt onder meer van een lafhartige vaandelvlucht. 'Ik doe niet mee aan een partij moddergooien. Dat is niet mijn stijl, maar de stijl van Jean-Marie Dedecker,' reageert Vereeck.

Volgens Jean-Marie Dedecker was het idee om alle parlementsleden in West-Vlaanderen te laten opkomen - de zogenaamde 'terugtrekking achter de IJzer' een idee van Lode Vereeck. Dedecker verwijt Vereeck ook dat hij hem heeft voorgelogen over zijn overstap en spreekt van 'alibigedrag'. Zo komt de strategie van LDD om zich 'terug te trekken achter de IJzer' mee uit de koker van Vereeck, beweert Dedecker.

'Een strategie die je uit je eigen faalangst mede uitgedokterd hebt. (...) Het was jouw idee - samen met onze andere volksvertegenwoordigers - om alle overlevingstroeven in de kustprovincie uit te spelen. (...) Het was zelfs jouw ingeving om met alle Vlaamse parlementairen, jijzelf incluis, daar op de lijst voor 25 mei te gaan staan als morele steun en blijk van waardering voor ondergetekende'.

'Eerst het postje, dan de ideologie'

'Een veertiental dagen geleden kwam je terug op dat idee, we weten nu waarom. Erst das Fressen und dan die Moral. Eerst het postje, dan de ideologie', aldus Dedecker. Volgens Dedecker had Vereeck hem ook beloofd niet over te stappen naar een andere partij. 'Je zocht alleen een alibi om overloperij als een volwaardig loopbaanalternatief te verkopen en de aanleiding bij de partij te leggen', klinkt het scherp.

Nog volgens Dedecker had Vereeck hem vlak voor de LDD-voorzitter in Reyers Laat zijn 'IJzerstrategie' zou toelichten, bevestigd dat hij zou terugkeren naar de universiteit. 'Twee uur later deed je de wereld en mezelf kond dat je de schaapstal van LDD verliet voor de slangenkuil van de Open VLD (je leugenachtige uitleg hou ik tot nader order voor mezelf, maar breek me de bek niet open)'. Dedecker slingert Vereeck nog woorden als 'hypocrisie' en 'lafhartige vaandelvlucht' naar het hoofd, maar besluit zijn open brief met 'sans rancune, Jean Marie Dedecker'.

Vereeck: 'Moddergooien is niet mijn stijl, maar die van Dedecker'

Lode Vereeck (Open VLD), Belga
Lode Vereeck (Open VLD) © Belga

'Ik ontken alle aantijgingen. Maar ik doe niet mee aan een partij moddergooien. Dat is niet mijn stijl, maar de stijl van Jean-Marie Dedecker. Ik wens zelfs Jean-Marie nogmaals te bedanken voor de goede samenwerking de afgelopen 5 jaar'. Zo reageert Lode Vereeck. Toch wil hij een aantal 'onwaarheden' in de brief expliciet weerleggen. 'Zo was de IJzerstrategie niet mijn idee', zegt hij aan Belga.

'Ik heb alleen gezegd dat het een plausibele strategie was als het de bedoeling was om de zetel van Jean-Marie te redden. Maar ik zeg al een half jaar dat het voor mij - als Limburger - totaal ongeloofwaardig zou zijn om mee in die strategie te stappen', klinkt het. 'Ik heb aan Jean-Marie ook gezegd dat er voor mij twee opties waren als men die IJzerstrategie toch zou doorzetten, met name een terugkeer naar de universiteit of het verder proberen te realiseren van mijn maatschappelijk-politieke doelen in een andere partij', legt Vereeck uit.

Vereeck plaatst tot slot nog een kanttekening bij de uithaal van Dedecker. 'Als een voorzitter publiekelijk in de media zegt dat hij naar een andere partij wil overstappen (N-VA, red.), dan houdt zijn partij toch op te bestaan?'.

Volgens Jean-Marie Dedecker was het idee om alle parlementsleden in West-Vlaanderen te laten opkomen - de zogenaamde 'terugtrekking achter de IJzer' een idee van Lode Vereeck. Dedecker verwijt Vereeck ook dat hij hem heeft voorgelogen over zijn overstap en spreekt van 'alibigedrag'. Zo komt de strategie van LDD om zich 'terug te trekken achter de IJzer' mee uit de koker van Vereeck, beweert Dedecker. 'Een strategie die je uit je eigen faalangst mede uitgedokterd hebt. (...) Het was jouw idee - samen met onze andere volksvertegenwoordigers - om alle overlevingstroeven in de kustprovincie uit te spelen. (...) Het was zelfs jouw ingeving om met alle Vlaamse parlementairen, jijzelf incluis, daar op de lijst voor 25 mei te gaan staan als morele steun en blijk van waardering voor ondergetekende'. 'Een veertiental dagen geleden kwam je terug op dat idee, we weten nu waarom. Erst das Fressen und dan die Moral. Eerst het postje, dan de ideologie', aldus Dedecker. Volgens Dedecker had Vereeck hem ook beloofd niet over te stappen naar een andere partij. 'Je zocht alleen een alibi om overloperij als een volwaardig loopbaanalternatief te verkopen en de aanleiding bij de partij te leggen', klinkt het scherp. Nog volgens Dedecker had Vereeck hem vlak voor de LDD-voorzitter in Reyers Laat zijn 'IJzerstrategie' zou toelichten, bevestigd dat hij zou terugkeren naar de universiteit. 'Twee uur later deed je de wereld en mezelf kond dat je de schaapstal van LDD verliet voor de slangenkuil van de Open VLD (je leugenachtige uitleg hou ik tot nader order voor mezelf, maar breek me de bek niet open)'. Dedecker slingert Vereeck nog woorden als 'hypocrisie' en 'lafhartige vaandelvlucht' naar het hoofd, maar besluit zijn open brief met 'sans rancune, Jean Marie Dedecker'.Vereeck: 'Moddergooien is niet mijn stijl, maar die van Dedecker''Ik heb alleen gezegd dat het een plausibele strategie was als het de bedoeling was om de zetel van Jean-Marie te redden. Maar ik zeg al een half jaar dat het voor mij - als Limburger - totaal ongeloofwaardig zou zijn om mee in die strategie te stappen', klinkt het. 'Ik heb aan Jean-Marie ook gezegd dat er voor mij twee opties waren als men die IJzerstrategie toch zou doorzetten, met name een terugkeer naar de universiteit of het verder proberen te realiseren van mijn maatschappelijk-politieke doelen in een andere partij', legt Vereeck uit. Vereeck plaatst tot slot nog een kanttekening bij de uithaal van Dedecker. 'Als een voorzitter publiekelijk in de media zegt dat hij naar een andere partij wil overstappen (N-VA, red.), dan houdt zijn partij toch op te bestaan?'.