Koning Filip verleent gratie aan verkeersovertreders

Koning Filip en koning Albert © Belga

Koning Filip heeft sinds zijn aantreden op 21 juli al aan elf veroordeelden gratie verleend. Dat meldt het vtm-magazine Royalty.

Het zouden vooral verkeersovertreders zijn die op gratie van de koning kunnen rekenen.

Kort na zijn aantreden raakte bekend dat koning Filip geen collectieve gratie zou verlenen. Volgens het vtm-magazine Royalty, dat vanavond wordt uitgezonden, was het nog niet duidelijk of de nieuwe koning zijn handtekening zou zetten onder individuele gratieverleningen, in navolging van zijn vader en oom. Maar dat blijkt intussen wel al gebeurd, elf keer in totaal.

Gratie verlenen blijft in ieder geval een gevoelige kwestie, die de Belgische politici verdeelt. Gratie is bijvoorbeeld mogelijk voor mensen die een levenslang rijverbod gekregen hebben, maar intussen hun leven ten gronde veranderd hebben en volledig geïntegreerd zijn, verduidelijkt advocaat Walter Damen.

Hoe krijg je gratie van de koning?

Een verzoek tot gratie dien je in per brief, met het vonnis eraan toegevoegd. Bij gratie verdwijnt de veroordeling niet, er volgt enkel strafvermindering. De veroordeelde moet wel kunnen motiveren waarom hij gratie wil.

Het aantal gratieverzoeken gaat jaar na jaar in dalende lijn, aldus Royalty. In 2011 verleende koning Albert 70 maal gratie, in 2012 53. Zijn zoon en opvolger koning Filip was tot half oktober dus al elf keer bereid gratie te verlenen.

Oeverloos verouderd?

Jurist Damen geeft toe dat het begrip ‘gratie verlenen’ vandaag de dag een oubollige bijklank heeft. Toch vindt Damen het nog steeds nuttig dat de wetgeving in ons land een gratieverlening door de koning voorziet, aangezien er voor een individu niet veel mogelijkheden zijn om een strafvermindering te krijgen. Bij het Hof van Cassatie bijvoorbeeld is een herziening volgens hem aartsmoeilijk, gratie vragen aan de koning is in dat geval eenvoudiger en ‘laagdrempeliger’.(BO)

Partner Content