Koning Filip begint zijn kersttoespraak met een terugblik op het recente overlijden van koningin Fabiola. 'Zij had, samen met Boudewijn, ons land helemaal in haar hart gesloten. Ze bezat de gave om al wie ze ontmoette, met eenvoudige woorden en gebaren hoop te geven. We zijn haar dankbaar voor alles wat ze heeft gedaan, voor wie ze was.'

Hij bedankte ook voor 'de vele blijken van sympathie en genegenheid die we mochten ontvangen'.

Er is een zekere moed nodig om in te gaan tegen verzuring

Koning Filip

Hoop

De vorst maakte de link naar een tijd 'die al te veel gekenmerkt wordt door angst voor de toekomst, voor mislukking en voor de anderen' en vraagt de bevolking niet toe te geven aan berusting.

Hij zegt begrip te hebben voor 'de ongerustheid en moedeloosheid tegenover de reusachtige uitdagingen waar onze generatie voor staat, de zwakke economische groei, de stijgende armoede', maar voegt eraan toe dat we samen, met gezamenlijke inspanning, de crisis kunnen overwinnen. 'Er is een zekere moed nodig om in te gaan tegen verzuring'.

Ondanks de crisis en al wat die met zich meebrengt, ziet de koning ook tekenen van hoop. Hij vraagt daarom de bevolking ook te 'proberen om de wereld met andere ogen te zien. Door een positieve opstelling komt er meer energie en creativiteit vrij, niet alleen bij onszelf maar ook bij wie we zo benaderen.' Hij verwijst daarbij naar de vele mensen die het koningskoppel heeft ontmoet, 'en die in mislukking of tegenslag sterkte weten te vinden voor een nieuwe start. Zo'n attitude leidt tot engagement'.

Positieve krachten

Rond ons heen kijken kan volgens koning Filip ook helpen, want in onze maatschappij zijn 'veel positieve krachten aan het werk'. De koning noemt bijvoorbeeld 'de vele mensen die zich vaak vrijwillig inzetten voor de jeugd, de ouderen onder ons, de zieken, mensen die alleen zijn of het financieel erg moeilijk hebben'.

'Elke vooruitgang, hoe bescheiden ook, begint met een positieve kijk op de zaken,' besluit hij.

Bekijk de volledige kersttoespraak van koning Filip

Koning Filip begint zijn kersttoespraak met een terugblik op het recente overlijden van koningin Fabiola. 'Zij had, samen met Boudewijn, ons land helemaal in haar hart gesloten. Ze bezat de gave om al wie ze ontmoette, met eenvoudige woorden en gebaren hoop te geven. We zijn haar dankbaar voor alles wat ze heeft gedaan, voor wie ze was.' Hij bedankte ook voor 'de vele blijken van sympathie en genegenheid die we mochten ontvangen'.De vorst maakte de link naar een tijd 'die al te veel gekenmerkt wordt door angst voor de toekomst, voor mislukking en voor de anderen' en vraagt de bevolking niet toe te geven aan berusting. Hij zegt begrip te hebben voor 'de ongerustheid en moedeloosheid tegenover de reusachtige uitdagingen waar onze generatie voor staat, de zwakke economische groei, de stijgende armoede', maar voegt eraan toe dat we samen, met gezamenlijke inspanning, de crisis kunnen overwinnen. 'Er is een zekere moed nodig om in te gaan tegen verzuring'.Ondanks de crisis en al wat die met zich meebrengt, ziet de koning ook tekenen van hoop. Hij vraagt daarom de bevolking ook te 'proberen om de wereld met andere ogen te zien. Door een positieve opstelling komt er meer energie en creativiteit vrij, niet alleen bij onszelf maar ook bij wie we zo benaderen.' Hij verwijst daarbij naar de vele mensen die het koningskoppel heeft ontmoet, 'en die in mislukking of tegenslag sterkte weten te vinden voor een nieuwe start. Zo'n attitude leidt tot engagement'. Rond ons heen kijken kan volgens koning Filip ook helpen, want in onze maatschappij zijn 'veel positieve krachten aan het werk'. De koning noemt bijvoorbeeld 'de vele mensen die zich vaak vrijwillig inzetten voor de jeugd, de ouderen onder ons, de zieken, mensen die alleen zijn of het financieel erg moeilijk hebben'. 'Elke vooruitgang, hoe bescheiden ook, begint met een positieve kijk op de zaken,' besluit hij.