Drugsgeweld Antwerpen: oom slachtoffer belooft reactie, maar zonder geweld

© Belga Images

In het Antwerpse district Merksem is maandagavond een 11-jarig kind om het leven gekomen toen een woning onder vuur werd genomen.

Othman E.B., de oom van het 11-jarig meisje dat maandagavond om het leven kwam bij de aanslag op een woning in de Nieuwdreef in Merksem, zegt dat zijn familie zal reageren op het drama, maar zonder geweld te gebruiken. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. ‘Wij zullen samen met de politie en het gerecht zoeken naar de daders’, geeft de voor drugshandel gezochte dertiger die in Dubai zou verblijven aan.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet maandagavond optekenen dat de familie in het geviseerde pand bekend is in het drugsmilieu en het schietincident dus allicht in dat kader moet worden gezien.

De geschiedenis heeft ons al talloze voorbeelden laten zien van wraaknemers en dat is nooit goed afgelopen voor wraaknemers.

De Wever vreest ook dat er mogelijk wraakacties zullen volgen. ‘Reactie gaat er sowieso komen’, laat Othman E.B. weten aan Gazet van Antwerpen. ‘Maar niet op de manier dat de burgemeester denkt. De geschiedenis heeft ons al talloze voorbeelden laten zien van wraaknemers en dat is nooit goed afgelopen voor wraaknemers.’

De oom van het slachtoffer ontkent iets met ‘de onderwereld’ te maken te hebben, of met geweld. Othman E.B. werd in ons land nooit veroordeeld voor drugshandel. Zijn jongste broer Younes, die ook wordt gezocht door het gerecht, wel. Othman zegt echter op dit moment niet te weten waarom het huis van zijn zus werd beschoten. Hij vindt wel dat politie en parket forser moeten reageren op aanslagen. ‘Mensen die aanslagen plegen worden veroordeeld met straffen van drie jaar met uitstel’, laakt hij.

Er zal een gerechtelijk onderzoek worden opgestart, dat onder meer zal moeten uitwijzen of de feiten opnieuw kaderen binnen het drugsmilieu, net als zo vele soortgelijke aanslagen op woningen in het Antwerpse. Dat er daarbij slachtoffers vallen, is echter hoogst uitzonderlijk.

Microgolfoven

Het overleden kind werd allicht niet door een kogel geraakt, maar kwam om toen een microgolfoven ontplofte als gevolg van een kogelinslag. Er vielen ook twee lichtgewonden. Alle slachtoffers bevonden zich in een soort keuken/leefruimte achter de garagepoort die door de schutters werd geviseerd.

Het drama kan volgens De Wever ‘alleen maar een aansporing zijn om de inspanningen die op nationaal en internationaal vlak nodig zijn te verveelvoudigen’ om het drugsgeweld aan te pakken.

Lees meer over:

Partner Content