De topman van de Wereld Moslimliga heeft Justitieminister Koen Geens 'totale transparantie' beloofd over de werking en de financiering van het Islamitisch en Cultureel Centrum van België (ICC), met zijn zetel in de Brusselse Grote Moskee. Dat zei de CD&V-minister na afloop van een volgens hem 'vrank en open overleg' met de topman Muhammad Abdul-Kareem Al-Issa.

De vraag om samen te zitten kwam van Al-Issa zelf, die de werking van ICC wou bespreken, net als het salafisme en het wahabisme - twee gelijkaardige en erg fundamentalistische stromingen binnen de islam - in Europa en het Midden-Oosten. 'De Secretaris-generaal heeft er zich toe verbonden totale transparantie te verschaffen inzake de werking en de financiering van het ICCB', klonk het na afloop.

De imam van de Grote Moskee in Brussel, Belga
De imam van de Grote Moskee in Brussel © Belga

Volgens de minister heeft Al-Issa ook 'aangegeven dat het centrum onder zijn supervisie een duurzame relatie met de Belgische overheid dient uit te bouwen, met respect voor de wetten en tradities van ons land, waarbij een tolerante visie van de islam wordt uitgedragen.' Al-Issa heeft er daarbij op gewezen dat hij elders in de wereld al een aantal WML-centra sloot 'die aan dergelijke doelstellingen niet beantwoorden'.

Geens van zijn kant 'heeft akte genomen van de oproep die de secretaris-generaal bij zijn verwelkoming in de Grote Moskee deed ten aanzien van de Belgische moslims om steeds de wetten en tradities van ons land te respecteren en de islam in die optiek ook te beleven'.

De justitieminister heeft er naar eigen zeggen ook 'stellig op aangedrongen' dat de Wereld Moslimliga deze oproep 'per direct omzet naar de dagdagelijkse werking van de Grote Moskee'. En hij drukte Al-Issa op het hart dat de Belgische autoriteiten de moskee en haar activiteiten 'van zeer nabij' zullen blijven opvolgen.

De topman van de Wereld Moslimliga heeft Justitieminister Koen Geens 'totale transparantie' beloofd over de werking en de financiering van het Islamitisch en Cultureel Centrum van België (ICC), met zijn zetel in de Brusselse Grote Moskee. Dat zei de CD&V-minister na afloop van een volgens hem 'vrank en open overleg' met de topman Muhammad Abdul-Kareem Al-Issa.De vraag om samen te zitten kwam van Al-Issa zelf, die de werking van ICC wou bespreken, net als het salafisme en het wahabisme - twee gelijkaardige en erg fundamentalistische stromingen binnen de islam - in Europa en het Midden-Oosten. 'De Secretaris-generaal heeft er zich toe verbonden totale transparantie te verschaffen inzake de werking en de financiering van het ICCB', klonk het na afloop.Volgens de minister heeft Al-Issa ook 'aangegeven dat het centrum onder zijn supervisie een duurzame relatie met de Belgische overheid dient uit te bouwen, met respect voor de wetten en tradities van ons land, waarbij een tolerante visie van de islam wordt uitgedragen.' Al-Issa heeft er daarbij op gewezen dat hij elders in de wereld al een aantal WML-centra sloot 'die aan dergelijke doelstellingen niet beantwoorden'.Geens van zijn kant 'heeft akte genomen van de oproep die de secretaris-generaal bij zijn verwelkoming in de Grote Moskee deed ten aanzien van de Belgische moslims om steeds de wetten en tradities van ons land te respecteren en de islam in die optiek ook te beleven'.De justitieminister heeft er naar eigen zeggen ook 'stellig op aangedrongen' dat de Wereld Moslimliga deze oproep 'per direct omzet naar de dagdagelijkse werking van de Grote Moskee'. En hij drukte Al-Issa op het hart dat de Belgische autoriteiten de moskee en haar activiteiten 'van zeer nabij' zullen blijven opvolgen.