Twee Israëlische soldaten werden opgepakt op het dancefestival Tomorrowland na onderzoek van de Hind Rajab Foundation. Die vzw van Dyab Abou Jahjah ziet het verhoor van de twee militairen, die verdacht worden van oorlogsmisdaden in Gaza, als een krachtig signaal.
Zondagavond werden twee Israëlische militairen op de camping van het dancefestival Tomorrowland in Boom opgepakt voor verhoor door het federaal parket. Dat gebeurde nadat de Hind Rajab Foundation klacht tegen hen had ingediend. Die organisatie stelt dat de twee mannen oorlogsmisdaden begingen en daarvan bewijs postten op hun sociale media.
De Hind Rajab Foundation, opgericht door Dyab Abou Jahjah, hekelt Israëlische oorlogsmisdaden door middel van online onderzoek en juridische klachten. Met de tijdelijke aanhouding van de twee militairen haalt de vzw een eerste succes in eigen land binnen in de strijd tegen Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza.
Had u verwacht dat het parket effectief zou overgaan tot aanhouding van de twee Israëli’s na jullie klacht?
Dyab Abou Jahjah: Een land met een oorlogsmisdadiger op zijn territorium heeft twee opties: die persoon vervolgen, of uitleveren aan een land dat wel vervolgt. Niets doen is volgens het internationaal recht geen optie. Toch schuiven de meeste landen hun verantwoordelijkheid af. Ze negeren onze klachten of wachten tot die persoon hun territorium weer heeft verlaten. België heeft wél zeer moedig en snel gehandeld.
Wat voor zaken hebben de twee Israëliërs op hun kerfstok?
Abou Jajah: Ze gebruikten burgers als levend schild. Ze bestormden ziekenhuizen en vernederden er patiënten en medisch personeel. Ook vernietigden ze volledige woonwijken inclusief watervoorzieningen. Al die oorlogsmisdaden legden ze zelf vast op hun sociale media. Doordat Hind Rajab Foundation die bewijzen kon bewaren, hadden we een waterdicht dossier. Het Belgisch parket kon dat dossier niet naast zich neerleggen.
Beide heren zijn wel alweer vrijgelaten.
Abou Jajah: We hadden natuurlijk gehoopt dat ze aangehouden zouden blijven, maar na verhoor zijn ze inderdaad vrijgelaten. Ik ben er honderd procent zeker van dat die soldaten al terug buiten België zijn of bezig zijn ons land te verlaten.
De inmenging van de Israëlische staat in dit soort zaken is maximaal. Ook in onder meer Thailand, Sri Lanka , Brazilië en Argentinië dienden we al klachten in tegen Israëlische oorlogsmisdadigers die daar verbleven. Israël heeft daarna al dertig soldaten teruggesmokkeld naar Israël om vervolging te ontlopen. De Israëlische geheime dienst Mossad helpt hen bij de terugreis. Bij een case in Cyprus weten we dat die militair geen reguliere luchthaven gebruikte om naar huis te vliegen, maar reisde via een Britse militaire basis.
Jullie volgen 18.000 Israëlisiche soldaten. Hoe gaat dat in zijn werk?
Abou Jajah: We gebruiken publieke bronnen (open source intelligence, nvdr.) zoals datgene wat soldaten zelf posten op sociale media om oorlogsmisdaden te onderzoeken. Welke individuen zijn verantwoordelijk voor een concrete misdaad en welk bewijsmateriaal vinden we daarvoor? Zo’n dossier leveren we dan over aan advocaten die vrijwillig voor ons werken en de zaak juridisch voorbereiden. Als een betrokkene dan reist naar een jurisdictie, waarvan we inschatten dan de kans groot is op een aanhouding, dan dienen we in dat land een klacht in. Dat moet soms heel snel gaan, want soms is een Israëliër maar enkele dagen in dat land.
Eigenlijk doet de Hind Rajab Foundation onderzoekswerk dat parketten toebehoort?
Abou Jajah: Klopt, maar omdat parketten wereldwijd niet proactief Israëlische oorlogsmisdadigers opsporen doen wij het zelf. Dit zou geen taak moeten zijn van gewone burgers zoals onze honderden vrijwilligers. Wij nemen dat risico omdat Israël anders straffeloos blijft.
Zijn Israëlische soldaten voorzichtiger geworden met wat ze op sociale media plaatsen?
Abou Jajah: Het eerste jaar van de genocide in Gaza postten ze veel meer. Nu hebben negen op de tien Israëlische soldaten hun Instagramaccount op privé gezet. Gelukkig voor ons hebben ze veel vrienden wiens profiel wel publiek is, en kunnen we ons onderzoek zo verderzetten.
Vreest u voor uw veiligheid na de recente arrestaties op Tomorrowland?
Abou Jajah: Zelfs zonder die arrestaties is mijn situatie en die van de Hind Rajab Foundation al kritiek. We worden gecriminaliseerd, bedreigd en weggezet als terroristen.
Zelf krijg ik politionele bescherming, iets wat ik kan missen als kiespijn. Zo moet ik routines vermijden. Ik waarschuw mijn tienerdochters ook om voorzichtig te zijn. Als ik naar mijn thuisland Libanon zou reizen, word ik zeker vermoord. Of deze concrete arrestaties dat risico verhogen, kan ik niet inschatten.
Hoe ziet u het vervolg van deze zaak?
Abou Jajah: Het parket kan nu beslissen om het onderzoek verder te zetten en een aanhoudingsmandaat uit te vaardigen. Dan zullen deze twee heren op een lijst van Interpol komen en zullen ze niet meer reizen uit vrees voor definitieve aanhouding. Als het parket beslist om niet te vervolgen, dan zijn ze vrij.
Het parket zal deze beslissing ook maken in samenspraak met de minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V). Wees maar zeker dat zij nu heel wat boze telefoons krijgt van Israël en hun bondgenoten. De pro-Israël-lobby in ons land zal hard terugslaan. Israël is nu woedend op haar mannetjes in België zoals Michaël Freilich (N-VA) en de zijnen. De druk na deze moedige daad is enorm.