Opinie | Bert Bultinck 'Bart De Wever moet uitleggen waarom een beetje minder pensioen voor de magistraten niet alleen rechts is, maar ook rechtvaardig'
Opinie | Jan Nolf 'Ik begrijp de verontwaardiging van de magistraten, maar woede is een slechte raadgever'
Justitie Gevangenissen kunnen 4000 extra gedetineerden niet aan: ‘Nog meer mensen opsluiten zou bijna een misdaad tegen de menselijkheid zijn’
Opinie | Sarah Vanneste 'Meer dan ooit is het in Europa noodzakelijk om aan advocaten op alle niveaus bescherming te bieden'
Justitie Justitie Advocate Davina Simons over de Leuvense verkrachtingszaak: ‘Voor hetzelfde geld was deze jongeman vrijgesproken’ Advocate Davina Simons zet vraagtekens bij de invulling van het nieuwe seksuele strafrecht: ‘We moeten oog blijven hebben voor de complexiteit van seksuele interacties tussen twee mensen.’
Opinie | Kasia Uzieblo Opinie | Kasia Uzieblo 'Van meldrecht naar meldplicht: Waarom verplichte melding bij geweld een risico is' Drie experten gaan dieper in het recente wetsvoorstel dat de aangifteplicht bij geweld op minderjarigen en kwetsbare personen uitbreidt. 'Hoewel het voorstel vertrekt vanuit de juiste intenties - het beschermen van kinderen en kwetsbare personen - is het belangrijk om ook te wijzen op de mogelijke negatieve en averechts werkende gevolgen', schrijven Kasia Uzieblo, Minne De Boeck en Tim Stroobants.
Justitie Justitie Advocate Issabel De Fré: ‘Het is niet omdat je tongzoent met iemand, dat je ook akkoord gaat met penetratie’ ‘Twee mensen die te dronken zijn om nog overeind te blijven staan, moeten gewoon geen seks met elkaar hebben’, zegt advocate Issabel De Fré na de heisa rond de verkrachtingszaak in Leuven.
België België Panama Papers leveren België 40 miljoen euro op Na de publicatie van de Panama Papers negen jaar geleden opende de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in België 264 dossiers. Dat heeft onze schatkist inmiddels 39,6 miljoen euro opgeleverd aan belastingen en sancties, blijkt uit cijfers die Knack opvroeg bij de FOD Financiën.
Justitie Justitie Update KU Leuven voert tuchtonderzoek naar student geneeskunde De KU Leuven voert op dit moment een tuchtonderzoek naar de student geneeskunde die door de correctionele rechtbank in Leuven schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een meerderjarige studente en de gunst van opschorting van straf kreeg. Dat meldt de universiteit vrijdag in een persbericht.
Justitie Justitie Na de Leuvense verkrachtingszaak: ‘Dit vonnis leert óók dat er een stap vooruit is gezet’ Schuldig aan verkrachting, maar – op een bescheiden schadevergoeding na – geen straf. Het vonnis dat drie rechters in de Leuvense verkrachtingszaak uitspraken, leidt tot onbegrip en woede. Experts Manon Cop en Ines Keygnaert begrijpen de commotie, maar nuanceren.
Justitie Justitie De zaak-Costa is niet uniek: hoe advocaten hulpjes van drugscriminelen worden Twee advocaten zijn verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie in de zaak-Costa. Het is geen alleenstaand geval. Meerdere strafpleiters schenden hun beroepsgeheim, laten zich betalen met misdaadgeld en worden handlangers van drugsbendes.
Justitie Justitie Sanne De Clerk over soms te nauwe relatie advocaten en drugscriminelen: 'Concurrentiestrijd is deel van het probleem' Te nauwe banden tussen drugscriminelen en advocaten ergeren strafpleiter Sanne De Clerck. ‘De concurrentiestrijd doet collega’s deontologisch over de schreef gaan.’
Justitie Justitie Bert Anciaux over de zaak-Davy Van Lommel: de man die liever euthanasie krijgt dan in de cel te blijven Al achttien jaar zit Davy Van Lommel in de cel. Als psychiatrisch patiënt ziet hij euthanasie nog als enige uitweg. Een schande voor onze rechtsstaat, vindt ex-politicus en advocaat Bert Anciaux.
Europa Europa Mehdi Nemmouche krijgt levenslang op proces in Parijs wegens gijzeling in Syrië Het speciaal assisenhof in Parijs heeft Mehdi Nemmouche vrijdag veroordeeld tot levenslang. Hij is schuldig bevonden voor de gijzeling in 2013 van verschillende Franse journalisten in Syrië voor de terreurgroep IS.Gedurende 22 jaar kan hij geen vervroegde vrijlating aanvragen. Nemmouche toonde geen reactie bij de uitspraak. Voorzitter Laurent Raviot gaf geen motivatie voor de beslissing …
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Overbevolking gevangenissen: quota voor gedetineerden zijn de olifant in de kamer' 'Om de overbevolking van de gevangenissen voor eens en voorgoed achter ons te laten, volstaat het dus het maximum aantal gedetineerden ook wettelijk vast te leggen', schrijft een groep van gevangenisdirecteurs, advocaten en academici na de voorstelling van de beleidsverklaring van minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V).
Justitie Justitie #HuaweiGate: Europees antifraudebureau OLAF besliste corruptie-aantijgingen niet te onderzoeken Het Europese bureau voor fraudebestrijding (OLAF) was ruim twee jaar geleden al op de hoogte van corruptie-beschuldigingen in het Europees Parlement. Toch besliste OLAF geen onderzoek te openen, bevestigt het aan Knack en Le Soir.
Opinie | Paola Verhaert Opinie | Paola Verhaert 'In streven naar "veiligheid" is Arizona-regering tot heel veel bereid: maar wat mag ons dat kosten?' 'Het is logisch dat de federale regering veiligheid als doel stelt. Meer nog, het is hun plicht', schrijven Paola Verhaert en Fien De Meyer. 'Bepalen wat veiligheid inhoudt, is echter niet zo eenvoudig.' In deze bijdrage staan ze stil bij het voornemen van de nieuwe federale regering om nieuwe technologieën zoals AI in te zetten om onze veiligheid te garanderen.
Justitie Justitie Corruptie in het Europees Parlement: federaal parket onderzoekt Huawei-lobbyisten In een gerechtelijk onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement zijn donderdagochtend 21 huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, Vlaanderen, Wallonië en Portugal. Dat vernamen Knack, Le Soir en Follow The Money uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door het federaal parket.
Justitie Justitie Achter de schermen van de Huawei-lobbymachine in Brussel Een onderzoek van het federaal parket naar corruptie en witwassen richt de schijnwerpers op de lobbyisten van Huawei in het hart van Europa. In samenwerking met Le Soir en Follow The Money houdt Knack de Brusselse lobbymachine van de Chinese techreus tegen het licht.
Opinie | Hugo Lamon Opinie | Hugo Lamon 'Gesjoemel bij justitie aanpakken is moeilijke spreidstand' 'Wanneer het gaat om de beoordeling van handelingen die het vertrouwen in justitie zelf onderuit halen bevinden de rechters zich in een moeilijke spreidstand', scrijft Hugo Lamon. Hij plaatst een aantal kanttekeningen bij de recente uitspraken van de Tuchtrechtbank over fraude bij het magistratenexamen.
Justitie Justitie Hoe Jef Vermassen betrokken raakte in een oplichtingszaak Strafpleiter Jef Vermassen verdedigde meer dan 35 jaar meesteroplichter Piet Van Haut. Hun relatie ging verder dan die van advocaat en cliënt. Juridisch gesproken is het mogelijk dat Vermassen zelfs ‘medeplichtig’ zou kunnen zijn aan oplichting doordat een van Van Hauts slachtoffers hem betaalde.
Politiek Politiek Na omstreden project tegen geluidsoverlast in Antwerpen: ‘Ja, ook uw stem wordt beschermd door privacyregels’ Een proefproject tegen geluidsoverlast in de Antwerpse studentenbuurt werd deze week afgeserveerd door de Gegevensbeschermingsautoriteit, de privacywaakhond. ‘Dit soort technologie brengt ons een stapje dichter bij een surveillancemaatschappij’, zegt expert Sofie Royer (KU Leuven).
Justitie Justitie Arizona-voorstel voor gevangenis in Kosovo stuit op ‘fundamentele bezwaren’ van Vlaamse advocaten De regering-De Wever wil naar Deens voorbeeld gevangenissen bouwen in het buitenland. Advocaat.be, een initiatief van de Orde van Vlaamse Balies, vindt dat praktisch noch wenselijk.
Opinie | Dirk Voorhoof (UGent) Opinie | Dirk Voorhoof (UGent) 'Misbruik van juridische procedures om kritische stemmen te intimideren? Met deze modelwet kunnen minister en parlement meteen aan de slag' Dirk Voorhoof legt uit wat de betekenis is van het model voor de nieuwe anti-SLAPP-wet, dat vandaag werd voorgesteld. 'Het is nu aan de wetgever en meteen ook aan de advocatuur en de magistratuur om het uit balans geraakte evenwicht te herstellen tussen het recht op toegang tot de rechter en het recht op vrijheid van expressie en informatie.'
Belga nieuws Belga nieuws Minister-president Vervoort roept Gewestelijke Veiligheidsraad samen na schietincidenten De huidige en ontslagnemende minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort (PS), roept dinsdag de Gewestelijke Veiligheidsraad (CORES) samen. Dit om de "samenwerking tussen de bestuursniveaus te versterken" na de opeenvolgende schietincidenten in Anderlecht. Dat meldt het Gewestelijk Veiligheidsorgaan safe.brussels in een persbericht. CORES is het overlegorgaan voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid in …
Justitie Justitie Procureur-generaal Van Leeuw over Brussels drugsgeweld: ‘We lieten sans-papiers aan hun lot over. Nu proberen zij te overleven’ Vier schietpartijen op een week tijd: rivaliserende bendes vechten in Brussel een territoriumstrijd uit. ‘1000 tot 1500 euro kun je verdienen door een gewelddaad te plegen.’
Justitie Justitie Regeerakkoord: Staatsveiligheid wordt stoorzender De regering-De Wever wil de Staatsveiligheid in staat stellen om dreigingen effectief tegen te gaan door disruptief op te treden.
Justitie Justitie Jong talent: Sara Lembrechts verdedigt kinderrechten in asielprocedures ‘Als de asielaanvraag van niet-begeleide minderjarigen wordt afgewezen, kunnen ze daartegen in beroep gaan’, zegt onderzoeker Sara Lembrechts. ‘De zaak wordt dan voor een rechtbank gebracht, dat is de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). Mijn onderzoek laat zien dat de manier waarop de asielprocedure in beroep georganiseerd wordt, voorbijgaat aan bepaalde rechten uit het Kinderrechtenverdrag.’
Justitie Justitie 24 urenstaking in gevangenissen: 'minimale dienstverlening niet gegarandeerd' De impact van de 24 urenstaking in gevangenissen over het hele land is maandag groot. Het Gevangeniswezen noemt de toestand dramatisch: de minimale dienstverlening wordt niet gerespecteerd. De cipiers staken na een reeks gewelddadige incidenten.
Justitie Justitie Van ‘dodelijk ongeval’ naar ‘doodslag in het verkeer’: Arizona overweegt aanscherping strafwet Om de ernst van kwalijk rijgedrag te benadrukken, kijken de Arizona-partijen naar een aanpassing van het strafwetboek. De woorden ‘doodslag in het verkeer’ zouden wegpiraten beter moeten afschrikken dan de term ‘ongeval’. Maar verkeersveiligheidsinstituut Vias is niet overtuigd van het nut van de ingreep.
Justitie Justitie Aantal geseponeerde dossiers over seksueel geweld stijgt: ‘Soms denk ik dat justitie niet alle elementen in een dossier goed onderzoekt’ Steeds meer slachtoffers van seksueel geweld doen aangifte bij het parket. Toch wordt iets meer dan de helft van de dossiers nog altijd geseponeerd. ‘In zulke dossiers zijn forensische sporen bijzonder belangrijk, maar zeker niet altijd evident’, duidt advocaat Sanne De Clerck.
Justitie Justitie Raad van State laat preventieve huisarresten voor oudejaar toe in Antwerpen De Raad van State heeft twee vorderingen tot schorsing verworpen die waren ingediend tegen een huisarrest op oudejaarsavond in Antwerpen. Het rechtsorgaan volgt zo het laatste advies van de auditeur.
Opinie | Jan De Groote Opinie | Jan De Groote ‘Avondklok onwettig? Raad van State blaast hier warm en koud tegelijk’ 'Welk signaal geeft de Raad van State hier eigenlijk mee?' vraagt advocaat na een recente uitspraak over de avondklok op oudejaarsnacht in Anderlecht.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys ‘Een sociaal statuut voor sekswerkers is een stap in de juiste richting' Het gaat voor sekswerkers niet louter om arbeidsrechten, maar ook om vrouwenrechten, schrijft Martha Claeys in haar wekelijkse column.
Justitie Justitie Forensisch patholoog Babette Van Rafelghem: ‘Ik vind dat we best trots mogen zijn op de binnenkant van ons lichaam’ Babette Van Rafelghem is een van de jongste forensische artsen in ons land. Nog bijzonderder is dat ze tekeningen maakt van haar werk: ‘De kleuren en structuren van het menselijk lichaam zijn fantastisch.’
Opinie | Bob Van den Broeck Opinie | Bob Van den Broeck 'Onze justitie is zwaar ziek. Wat een hoeksteen van de rechtsstaat zou moeten zijn, is een krakkemikkig krukje' 'Ik wens de federale onderhandelaars veel wijsheid en visie deze dagen. Er is veel meer aan de hand dan een pijnlijke begroting', schrijft Bob Van den Broeck.
Justitie Justitie Therapie voor plegers van seksueel misbruik: nodig, maar garanties zijn er niet Sven Pichal werd door de rechtbank veroordeeld tot 8000 euro boete en een celstraf van drie jaar met uitstel. Een van de voorwaarden die hij moet nakomen, is dat hij intensieve therapie volgt voor zijn seksuele problematiek. Voor sommigen is het onbegrijpelijk dat Pichal enkel een voorwaardelijke straf krijgt, maar niet voor criminologe Minne de Boeck. ‘Het is efficiënter om plegers van zedenfeiten te behandelen búíten de gevangenis’
Justitie Justitie Child Focus: ‘Hopelijk overheerst het gevoel niet dat Sven Pichal er makkelijk mee weg komt’ Child Focus-ceo Nel Broothaerts reageert met een dubbel gevoel op de veroordeling van Sven Pichal voor het delen van beelden van kindermisbruik. ‘Het is jammer dat er geen effectieve gevangenisstraf is uitgesproken. Maar ik hoop echt dat het gevoel niet overheerst dat Sven Pichal er makkelijk mee weg komt.’
Justitie Justitie Eddy Snelders ook verwezen voor aanranding en bezit beelden seksueel kindermisbruik De raadkamer in Antwerpen heeft voormalig voetbalcommentator Eddy Snelders (65) maandag niet alleen naar de correctionele rechtbank verwezen voor exhibitionisme en voyeurisme, maar ook voor aanranding en het bezit van beelden van seksueel kindermisbruik. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen. Die laatste tenlasteleggingen heeft Snelders altijd betwist.
Opinie | Lilith Roggemans Opinie | Lilith Roggemans 'Grensoverschrijdend gedrag? Theatrale lippendienst volstaat niet' 'Het gemak waarmee dit soort verhalen waarin slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en misbruik niet ernstig genomen worden, vandaag nog altijd voorbij kabbelen alsof het nu eenmaal “part of the game” is, stuit mij tegen de borst', schrijft Lilith Roggemans, die aan het hoofd staat van de dienst Gender Gerelateerd Geweld.
Justitie Justitie Sven Pichal veroordeeld tot drie jaar cel met probatie-uitstel De Antwerpse rechtbank veroordeelt ex-radiopresentator Sven Pichal tot 3 jaar met probatie-uitstel en 8.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel.
Justitie Justitie Niet één maar twee witwasmeldingen over Didier Reynders bij parket De Nationale Loterij en de antiwitwascel CFI deden los van elkaar aangifte bij het parket over Didier Reynders. Allebei vermoedden ze een witwasoperatie. Dat schrijft De Standaard maandag.
Justitie Justitie Grootste zaak van kindermisbruik in België: ‘Net als Sven Pichal zijn daders "gewone" mensen’ Sinds 2017 kon de Belgische politie 225 slachtoffers van kindermisbruik identificeren door online beelden. Dankzij operatie Gargamel/Azraël ontmantelden ze ook een internationaal netwerk van kinderverkrachters. Cruciaal in dat onderzoek waren een strandvoyeur, een smekende moeder en een harde schijf die bijna was vernietigd.
Justitie Justitie Stap voor stap uitgelegd: zo speelde Didier Reynders op de lotto Dankzij een nota van de Nationale Loterij is nu duidelijk hoe Didier Reynders precies op de lotto heeft gespeeld. ‘Dit geval is op geen enkele manier een weergave van het gedrag van miljoenen andere spelers van de Nationale Loterij’, klinkt het. Knack reconstrueert het stappenplan.
Justitie Justitie Witwasonderzoek naar Didier Reynders: 'Hij moet de herkomst van 1 miljoen euro verklaren' Volgens de Franstalige openbare omroep RTBf slaat het witwasonderzoek naar Didier Reynders op de som van in totaal plusminus 1 miljoen euro. Daarin zitten 200.000 euro aan verdachte aankopen van loterijbiljetten, en 800.000 euro aan verdachte cashstortingen op meerdere rekeningen. Reynders zelf gewaagt volgens de RTBf van een gokverslaving.
Opinie | Liesbeth Naessens Opinie | Liesbeth Naessens 'Verlaat de gevangenis zonder te betalen: huidig penitentiair verlof is een gemiste kans' Onderzoeker Liesbeth Naessens (Odisee) waarschuwt voor de manier waarop het verlengd penitentiar verlof ingezet wordt om de overbevolking in onze gevangenissen tegen te gaan. 'Wie onder dit statuut valt heeft geen recht op bijstand, waardoor mensen buiten de gevangenismuren aan hun lot overgelaten worden.'
Justitie Justitie 'Als Tom Waes echt spijt heeft, zou hij zich kunnen inzetten voor een organisatie die zich inspant voor verkeersveiligheid’ Het onderzoek naar het ongeval dat presentator Tom Waes eind november 2024 had, is afgerond. Volgens Het Laatste Nieuws en De Standaard had Waes 2,44 promille alcohol in het bloed, het equivalent van minstens veertien pinten. Op 5 mei moet Waes, die eerder al had toegegeven dat hij onder invloed was op het moment van de crash, voor de rechter verschijnen. Knack vroeg aan twee politierechters welke straf zij gepast vinden voor zijn dronken rit. ‘Confrontatie met verkeersslachtoffers doet vaak de ogen opengaan.’ ’
Justitie Justitie Didier Reynders verdacht van witwaspraktijken: 'Het gaat om grote bedragen' Oud-minister en Eurocommissaris Didier Reynders (MR) wordt verdacht van witwaspraktijken. Dat schrijven Le Soir en het Europese onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) dinsdagavond. ‘Als hij kan bewijzen dat er geen zwart geld in het spel was, dan is er niets aan de hand’, zegt FTM-journalist Simon Van Dorpe.
Justitie Justitie Federaal parket: ‘In gedwongen prostitutie geldt elke klant als een verkrachting’ Eind november ontmantelde het federaal parket een Braziliaans prostitutienetwerk in België. ‘We willen de bovenbouw van die criminele organisaties aanpakken’, zegt woordvoerder Eric van der Sypt.