Jan Jambon: ‘Eerst effect van maatregelen afwachten’

Vlaams minister-president Jan Jambon © Belga

Terwijl Wallonië en Brussel strengere maatregelen nemen wil Vlaams minister-president Jan Jambon eerst het effect van de huidige maatregelen afwachten.

Als die maatregelen toch onvoldoende effect zouden hebben, wil Jambon wel ‘bijsturen’. Dat heeft hij gezegd in De Zevende Dag. Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) vraagt intussen dat de Vlaamse gemeenschap net als de Frans gemeenschap de herfstvakantie verlengt. Jambon wil niet ‘vooruitlopen’ op die beslissing.

Terwijl zowel de Waalse als de Brusselse regering de afgelopen dagen strengere maatregelen hebben genomen in de strijd tegen het coronovirus, houdt de Vlaamse regering voorlopig vast aan de afspraken die gemaakt zijn op de laatste Overlegcomités. Vlaams minister-president Jan Jambon wil eerst het effect van die maatregelen afwachten alvorens bijkomende stappen te zetten. ‘Het duurt 10 to 14 dagen om het effect van maatregelen te zien’, aldus Jambon in de Zevende Dag. ‘Laten we nu eerst zien of het effect zich ook omzet in een ombuiging van de curve.’

Jambon erkent dat de cijfers de verkeerde kant opgaan en dat het gezondheidssysteem onder druk staat. ‘Maar door vandaag bijkomende maatregelen te nemen, ga je dat niet oplossen’. Jambon wil ‘het hoofd koel houden’. ‘Je moet niet bang zijn om maatregelen te nemen, maar men moet ook geen overdreven maatregelen nemen’, klinkt het.

In De Zevende Dag drong Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) er bij Vlaanderen op aan om net als de Franse gemeenschap de herfstvakantie te verlengen om zo de verspreiding van het virus af te remmen. Aan Vlaamse kant heeft men die boot tot nog toe afgehouden. Volgens minister-president Jambon houdt minister van Onderwijs Ben Weyts ‘de vinger aan de pols’.

Hij wil zelf niet op de kwestie vooruitlopen. Jambon herhaalt wel nog eens dat de school een ‘gecontroleerde omgeving is’. ‘Wanneer kinderen niet in het onderwijs zitten, zijn ze elders. Als je de kinderen de straat op laat gaan. Dan heb je daar geen controle over’, aldus Jambon.

Een nieuwe lockdown zoals in maart is volgens Jambon op dit moment niet nodig. Volgens hem is de situatie en de kennis over het virus nu ook anders. ‘Maar zeg nooit nooit’, aldus Jambon. Hij rekent erop dat de genomen maatregelen hun effect zullen hebben op de curve. als dat niet zo is, ‘dan gaan we moeten bijsturen’, klinkt het.

‘Lokale problemen lokaal aanpakken’

‘Wanneer er zich lokaal problemen stellen, moet men ook lokaal ingrijpen’. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon in Het Nieuws van vtm gezegd. Jambon reageert daarmee op de oproep van de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte om vanuit Vlaanderen strengere coronamaatregelen op te leggen.

Terwijl Wallonië en Brussel extra maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, is het volgens Hans Bonte wachten op bijkomende maatregelen vanuit Vlaanderen. Die Vlaamse maatregelen blijven volgens Bonte uit terwijl de cijfers in Vilvoorde even snel stijgen als in Brussel.

Minister-president Jan Jambon begrijpt de bezorgdheid in de Vlaamse Rand. Maar volgens hem kan Bonte perfect lokale maatregelen nemen. ‘Wanneer er zich lokaal problemen stellen, moet men ook lokaal ingrijpen’, zegt Jambon. Het heeft volgens Jambon trouwens geen zin om maatregelen voor heel Vlaanderen te nemen als er zich een probleem stelt in de Vlaamse Rand.

Jambon wil ook niet onder druk van de andere gewesten belanden in een soort ‘opbod’ aan maatregelen. Hij wil eerst het effect van de afgesproken maatregelen afwachten. Volgens Jambon zijn de cijfers in Wallonië en Brussel substantieel slechter dan in Vlaanderen. ‘We moeten ons laten leiden door de cijfers en niet door de andere gewesten’, klinkt het.

Tegen het einde van deze week moet het effect van de maatregelen te zien zijn in de curve. Als dat niet zo zou zijn, kunnen er volgens Jambon wel bijkomende maatregelen genomen worden. ‘Maar ik ga nu niet in op een opbod om het opbod’, aldus nog de minister-president.

Burgemeesters uit Vlaamse Rand onderzoeken maandag strengere maatregelen

De negentien burgemeesters van de Vlaamse Rand rond Brussel komen maandagochtend samen om zich te buigen over extra coronamaatregelen voor de Rand. Dat zegt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte aan Belga. Bonte zelf pleit er alvast voor de Brusselse verstrengingen over te nemen in de Vlaamse Rand. Bonte “betreurt” ook de “afwachtende houding van de de Vlaamse regering”.

Terwijl Wallonië en Brussel strengere coronamaatregelen nemen, houdt Vlaanderen de boot voorlopig af. Vlaams minister-president Jan Jambon wil eerst bekijken wat het effect is van de huidige maatregelen. “Ik betreur die afwachtende houding”, reageert Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. “We staan allemaal voor dezelfde uitdaging. We zouden schouder aan schouder moeten staan in de strijd tegen dit virus”, aldus Bonte.

De Vilvoordse burgemeester had eerder dit weekend gevraagd om steun en bijkomende stappen vanuit Vlaanderen. De cijfers in Vilvoorde en andere gemeenten van de Vlaamse Rand zijn namelijk “even erg of erger” dan in Brussel zelf. Maar in Het Nieuws van VTM zei minister-president Jambon daarover dat “lokale problemen lokaal moeten aangepakt worden”. “Het klopt dat we lokaal maatregelen kunnen nemen en we zullen die verantwoordelijkheid ook opnemen”, erkent Bonte. “Maar deze pandemie is een globaal probleem. Daarom dat we best samenwerken”, aldus Bonte.

De Vilvoordse burgemeester heeft intussen overleg gehad met de Vlaams-Brabantse provinciegouverneur en neemt maandagochtend ook samen met de achttien andere burgemeesters uit de Vlaamse Rand de situatie onder de loep. Als het van Bonte zelf afhangt, aligneert de Vlaamse Rand zich best op de Brusselse verstrengingen, dus inclusief een tijdelijke sluiting van de sport- en cultuursector. “Anders krijg je in de Rand gewoon het waterbedeffect”, aldus Bonte.

Partner Content