‘Indexsprong creëert banen’

Professor economie aan de KU Leuven Joep Konings ontkent dat een indexsprong banen vernietigt, integendeel.

Professor economie aan de KU Leuven Joep Konings ontkent dat een indexsprong banen vernietigt, integendeel. Een indexsprong is goed voor 32.000 banen in vergelijking met een situatie waarbij de lonen met twee procent worden geïndexeerd, berekende hij. De Standaard publiceert de resultaten uit de studie van Konings, tevens voormalig lid van de adviesraad van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Wiskundig model

Konings onderzocht de impact van de automatische loonindexering en het opschorten ervan op de werkgelegenheid. Hij deed dat door het effect van een stijging van de loonkost te berekenen voor meer dan 100.000 bedrijven in de periode 1998-2010.

Het wiskundige model dat hij daaruit puurde, gebruikt hij om de impact van een indexsprong op het aantal jobs te simuleren. Resultaat: een indexsprong levert tussen de 14.067 en 41.239 banen op, afhankelijk van het scenario.

Sparen

Een van de redenen waarom een automatische indexering onze economie niet onmiddellijk ten goede komt, is dat een belangrijk stuk van het extra inkomen niet uitgegeven wordt, maar gewoon wordt gespaard. Dat is zeker het geval voor de hogere inkomens.

Konings: “Heel wat studies hebben al uitgewezen dat de consument een gewoontedier is en zijn consumptie niet zomaar aanpast. Het is bovendien zo dat in tijden van crisis uit angst nog extra gespaard wordt”.

Aan de andere kant geeft een indexsprong de concurrentiekracht van onze bedrijven een boost omdat de lonen niet stijgen. Dat effect weegt veel zwaarder door dan het mogelijke positieve effect op de consumptie van een automatische indexering van de lonen, aldus de hoogleraar. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content