Dat blijkt uit een fiche die de VRT citeert. Het gaat om een van 22.000 gelekte fiches van nieuwkomers in het kalifaat, die eerder via Sky News wereldkundig werden. Zo'n fiche telt 23 vragen, van contactpersoon bij overlijden tot droomfunctie binnen Islamitische Staat.

Er werd al langer vermoed dat Mohamed Belkaïd iets te maken had met IS, maar er was verwarring omdat op een fiche van de veiligheidsdiensten vermeld stond dat hij geboren was op 9 juni 1980, terwijl dat eigenlijk 9 juli moest zijn. Mogelijk gaat het om een administratieve vergissing.

Bij Justitie wil echter niemand bevestigen dat het om de fiche van de gedode man in Vorst gaat.

Via Zweden?

Uit de fiche met informatie over Belkaïd, die de voorbije dagen circuleerde, blijkt volgens de VRT dat Belkaïd vanaf 19 april 2014 aan de zijde van IS in Syrië gevochten heeft. Hij zou dan teruggekeerd zijn en als laatste land van verblijf wordt Zweden genoemd.

Belkaïd gebruikte ook de strijdnaam Abu Abdel Azziz al-Jazayri ("de Algerijn"). Volgens die fiche zou Belkaïd niet enkel lid geweest zijn van de terreurgroep IS, maar hij zou zich ook gemeld hebben als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag.

Volgens contraterreurexpert Claude Moniquet heeft Belkaïd zich dinsdag duidelijk opgeofferd om de politie op te houden en om zijn medeplichtigen te laten ontsnappen. Het toont aan, aldus Moniquet, "dat zijn leven van minder groot belang was dan de organisatie en zijn medeplichtigen. Ook zijn profiel baart zorgen, hij was amper gekend bij de politie".

(Belga/RR)

Dat blijkt uit een fiche die de VRT citeert. Het gaat om een van 22.000 gelekte fiches van nieuwkomers in het kalifaat, die eerder via Sky News wereldkundig werden. Zo'n fiche telt 23 vragen, van contactpersoon bij overlijden tot droomfunctie binnen Islamitische Staat.Er werd al langer vermoed dat Mohamed Belkaïd iets te maken had met IS, maar er was verwarring omdat op een fiche van de veiligheidsdiensten vermeld stond dat hij geboren was op 9 juni 1980, terwijl dat eigenlijk 9 juli moest zijn. Mogelijk gaat het om een administratieve vergissing. Bij Justitie wil echter niemand bevestigen dat het om de fiche van de gedode man in Vorst gaat. Uit de fiche met informatie over Belkaïd, die de voorbije dagen circuleerde, blijkt volgens de VRT dat Belkaïd vanaf 19 april 2014 aan de zijde van IS in Syrië gevochten heeft. Hij zou dan teruggekeerd zijn en als laatste land van verblijf wordt Zweden genoemd. Belkaïd gebruikte ook de strijdnaam Abu Abdel Azziz al-Jazayri ("de Algerijn"). Volgens die fiche zou Belkaïd niet enkel lid geweest zijn van de terreurgroep IS, maar hij zou zich ook gemeld hebben als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag.Volgens contraterreurexpert Claude Moniquet heeft Belkaïd zich dinsdag duidelijk opgeofferd om de politie op te houden en om zijn medeplichtigen te laten ontsnappen. Het toont aan, aldus Moniquet, "dat zijn leven van minder groot belang was dan de organisatie en zijn medeplichtigen. Ook zijn profiel baart zorgen, hij was amper gekend bij de politie". (Belga/RR)