Naar eigen zeggen kreeg Sky News de USB-stick met de documenten van een gedesillusioneerd voormalig lid van IS, die ze zou gestolen hebben van de baas van de interne politie van de terreurbeweging. Het gaat om formulieren ingevuld door rekruten uit "minstens 51 landen" met daarop hun echte namen, adressen of telefoonnummers. Sommige daarvan bevatten informatie over tot nu toe nog niet-geïdentificeerde jihadisten uit West-Europa, de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Nadat ze de formulieren hebben ingevuld, veranderen IS-leden hun naam.

Alvorens lid te kunnen worden, moesten kandidaten 23 vragen beantwoorden.

Naast de naam, herkomst en eventueel telefoonnummer tonen de USB-stick per lid ook de degene die rekruteerde of sponsorde, en waarlangs dat lid IS-gebied binnenkwam. Er zijn blijkbaar een aantal "hotspots", onder meer in Jemen, Tunesië en Libië die vaak gebruikt worden, en waar kandidaat-leden aan controle ontsnappen.

Sky News vond een aantal bekende jihadi's op de lijst.

"Maar de grote doorbraak in de documenten is dat ze de identiteiten blootleggen van een aantal voordien onbekende jihadi's", en dat men door die op te sporen misschien aanslagen kan vermijden.

"Sky News heeft de autoriteiten op de hoogte gebracht", zo zegt de zender op zijn website. De Britse antiterreurexpert Richard Barrett stelt op Twitter dat de documenten "van onschatbare waarde zullen zijn voor onderzoekers". Volgens Sky News kreeg het de documenten van "Abu Hamed", een oud-strijder van het Vrije Syrische Leger die zich aansloot bij IS. Hij zou ze gestolen hebben en aan een journalist in Turkije hebben voorgelegd, tegen wie hij zei dat hij IS verliet omdat de organisatie de islamitische waarden overboord heeft gegooid.

(Belga/RR)

Naar eigen zeggen kreeg Sky News de USB-stick met de documenten van een gedesillusioneerd voormalig lid van IS, die ze zou gestolen hebben van de baas van de interne politie van de terreurbeweging. Het gaat om formulieren ingevuld door rekruten uit "minstens 51 landen" met daarop hun echte namen, adressen of telefoonnummers. Sommige daarvan bevatten informatie over tot nu toe nog niet-geïdentificeerde jihadisten uit West-Europa, de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Nadat ze de formulieren hebben ingevuld, veranderen IS-leden hun naam.Alvorens lid te kunnen worden, moesten kandidaten 23 vragen beantwoorden.Naast de naam, herkomst en eventueel telefoonnummer tonen de USB-stick per lid ook de degene die rekruteerde of sponsorde, en waarlangs dat lid IS-gebied binnenkwam. Er zijn blijkbaar een aantal "hotspots", onder meer in Jemen, Tunesië en Libië die vaak gebruikt worden, en waar kandidaat-leden aan controle ontsnappen.Sky News vond een aantal bekende jihadi's op de lijst. "Maar de grote doorbraak in de documenten is dat ze de identiteiten blootleggen van een aantal voordien onbekende jihadi's", en dat men door die op te sporen misschien aanslagen kan vermijden."Sky News heeft de autoriteiten op de hoogte gebracht", zo zegt de zender op zijn website. De Britse antiterreurexpert Richard Barrett stelt op Twitter dat de documenten "van onschatbare waarde zullen zijn voor onderzoekers". Volgens Sky News kreeg het de documenten van "Abu Hamed", een oud-strijder van het Vrije Syrische Leger die zich aansloot bij IS. Hij zou ze gestolen hebben en aan een journalist in Turkije hebben voorgelegd, tegen wie hij zei dat hij IS verliet omdat de organisatie de islamitische waarden overboord heeft gegooid.(Belga/RR)