Dat schrijft De Morgen.

Het gaat om twee incidenten, die dateren van 26 mei en 30 mei, waarbij specialisten van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) inbreuken vaststelden tegen de veiligheidsvoorschriften. Twee keer ging het om nalatigheden van het personeel.

Op 26 mei werd vastgesteld dat een van de systemen die de druk meten in het koelcircuit van de kernreactor Tihange 3 niet beschikbaar was. Het incident werd ingedeeld op niveau 1 van de Ines-schaal, wat betekent dat het aanzien wordt als 'onregelmatigheid'. Een 'ernstig incident' is niveau 3.

Boete?

Op 30 mei bleek dat een apparaat dat de radioactiviteit van de controlezaal van Tihange 3 meet gedurende enkele dagen in testmodus was blijven staan en dus niet werkte. De veiligheid kwam nooit in het gedrang, maar voor de specialisten van het FANC ging het wel om een probleem van niveau 1 van de Ines-schaal. "Door de opeenvolging van de incidenten, maar enkele dagen na elkaar, voelden we ons verplicht om een pro justitia (een vorm van proces verbaal, red.) op te stellen", zegt Ine Wenmaekers, de woordvoerder van het FANC. Voorlopig lijkt de pro justitia geen gevolgen te hebben voor Electrabel, de uitbater van Tihange 3. In het slechtste geval komt er een boete.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Morgen.Het gaat om twee incidenten, die dateren van 26 mei en 30 mei, waarbij specialisten van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) inbreuken vaststelden tegen de veiligheidsvoorschriften. Twee keer ging het om nalatigheden van het personeel. Op 26 mei werd vastgesteld dat een van de systemen die de druk meten in het koelcircuit van de kernreactor Tihange 3 niet beschikbaar was. Het incident werd ingedeeld op niveau 1 van de Ines-schaal, wat betekent dat het aanzien wordt als 'onregelmatigheid'. Een 'ernstig incident' is niveau 3.Op 30 mei bleek dat een apparaat dat de radioactiviteit van de controlezaal van Tihange 3 meet gedurende enkele dagen in testmodus was blijven staan en dus niet werkte. De veiligheid kwam nooit in het gedrang, maar voor de specialisten van het FANC ging het wel om een probleem van niveau 1 van de Ines-schaal. "Door de opeenvolging van de incidenten, maar enkele dagen na elkaar, voelden we ons verplicht om een pro justitia (een vorm van proces verbaal, red.) op te stellen", zegt Ine Wenmaekers, de woordvoerder van het FANC. Voorlopig lijkt de pro justitia geen gevolgen te hebben voor Electrabel, de uitbater van Tihange 3. In het slechtste geval komt er een boete. (Belga/RR)