Honderdduizenden lezers van magazines gediscrimineerd door regering-De Croo
Nu het krantencontract wordt stopgezet voert de regering een nieuwe vorm van steun voor de pers in. Maar die steun zou voorbehouden worden aan krantenuitgevers, wat ten koste gaat van lezers van magazines. Xavier Bouckaert, CEO van Roularta en voorzitter van de Belgische vereniging van magazine-uitgevers, noemt het plan onrechtvaardig.
Woensdag werd een wetsvoorstel besproken door de Commissie Financiën. Het gaat om een fiscaal voordeel voor de media om kranten te verspreiden in afgelegen gebieden. Deze steun doet denken aan het krantencontract dat eind vorig jaar werd opgezegd.
Het argument voor een dergelijke subsidie is dat mensen die in afgelegen gebieden wonen (minder dan 225 inwoners per km²) ook toegang moeten hebben tot informatie, aangezien dit een essentieel recht is in een democratie.
Aangezien de distributie in deze regio’s duurder zou zijn, wil de staat tussenkomen om de kosten voor de media te beperken. Honderdduizenden lezers zouden echter in de kou blijven staan.
Op tafel ligt een belastingverlaging van 50 miljoen euro. Ecolo stelt op basis van de noden van bepaalde uitgevers dat dit niet genoeg is: er is 75 tot 80 miljoen euro nodig. Anders zouden deze uitgevers hun prijzen moeten verhogen.
Lezers van Belgische tijdschriften zouden echter gediscrimineerd worden: het project sluit tijdschriftenuitgevers uit en de subsidie zou voorbehouden worden aan krantenuitgevers.
Concurrentievervalsing
‘Er is geen rechtvaardiging voor een ongelijke behandeling van tijdschriften en kranten als het gaat over het toekennen van fiscale voordelen’, zegt Xavier Bouckaert, CEO van uitgever Roularta en voorzitter van de Belgische vereniging van magazine-uitgevers We Media. ‘Dit is gewoonweg concurrentievervalsing. Ongelijke behandeling zou de mediadiversiteit in gevaar brengen. Diversiteit is een belangrijke factor in de democratie’, voegt hij eraan toe.
Uitgevers van tijdschriften wijzen erop dat ze ongewild slachtoffer zijn van het distributiecontract voor kranten. Voor de goede orde: er zijn beschuldigingen van illegale afspraken tussen bpost en bepaalde Belgische krantenuitgevers (het onderzoek loopt nog), in het kader van het distributiecontract. De uitgevers van tijdschriften hebben dus te lijden onder de intrekking van deze steun, ook al hebben ze niet deelgenomen aan de heimelijke afspraken.
Ze wijzen er ook op dat de overheidssubsidies in het verleden altijd de krantenuitgevers hebben bevoordeeld, ten nadele van de uitgevers van tijdschriften.
Online achterstand
Het idee dat de verdeling van tijdschriften veel goedkoper zou zijn, klopt niet, aldus de magazine-uitgever. Xavier Bouckaert hekelt daarnaast een oneerlijk concurrentievoordeel voor krantenuitgevers. Naast de verloren subsidies blijft de papierprijs voor de magazines hoog, terwijl de prijs van het krantenpapier daalt.
Het uitsluiten van tijdschriften van de subsidie zou daarom de inspanningen om te digitaliseren vertragen, waardoor lezers van tijdschriften minder snel toegang zouden hebben tot een online aanbod.
Charly Pohu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier