Hoge boetes voor export van isopropanol naar Syrië zonder vergunning

© Kristof Clerix

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drie Vlaamse bedrijven en hun twee zaakvoerders donderdag veroordeeld voor het uitvoeren van chemische producten naar Syrië zonder de vereiste vergunningen.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drie Vlaamse bedrijven en hun twee zaakvoerders donderdag veroordeeld voor het uitvoeren van chemische producten naar Syrië zonder de vereiste vergunningen. Het ging onder meer om isopropanol, waarmee het gevaarlijke saringas geproduceerd kan worden. De rechtbank legde boetes tot 500.000 euro op, telkens voor een deel met uitstel, en sprak voor de bedrijfsleiders celstraffen tot twaalf maanden uit.

De betrokken firma’s stonden terecht voor 24 zendingen chemicaliën tussen mei 2014 en december 2016. Het ging om aceton, methanol, dichloormethaan en ook 168 ton isopropanol. Volgens een Europese verordening uit 2012 is voor dat product, dat kan gebruikt worden om saringas te maken, een voorafgaande exportvergunning vereist bij uitvoer naar Syrië.

Die vergunning hadden de bedrijven niet. A.A.E. Chemie Trading uit Kalmthout, de groothandel die de chemicaliën leverde, werd veroordeeld tot een boete van 346.443 euro, waarvan 50.000 euro effectief. Douanevertegenwoordigers Anex Customs uit Hoevenen en Danmar Logistics uit Stabroek kregen boetes van respectievelijk 500.000 euro, waarvan 100.000 euro effectief, en 75.000 euro, waarvan 50.000 euro effectief.

Rudolf R., de zaakvoerder van A.A.E. Chemie Trading, en Herman V.L., zaakvoerder van Anex en Danmar, werden veroordeeld tot boetes van respectievelijk 346.443 euro, waarvan 50.000 euro effectief, en 500.000 euro, waarvan 100.000 euro effectief. Ze kregen ook celstraffen van respectievelijk vier maanden met uitstel en twaalf maanden effectief. De rechtbank verklaarde ook ettelijke tonnen chemicaliën verbeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content